AFTREKPOST - 06.04.2010

Uw telefoonnota is geen fiscaal kattebelletje …

De Hoge Raad heeft nu beslist dat de belastingregels voor een (tweede) telefoon voor de werknemer niet in orde waren. Hoe zit het nu voor u als bouwondernemer met al die all-inpakketten (telefonie, internet en tv)? Wat is aftrekbaar?

Tegenstrijdige regels. Tot en met 2006 kende de loonbelasting een vrijstelling voor een telefoon die de werknemer van de zaak kreeg, indien dit voor de werknemer een ‘tweede telefoon’ was. Bovendien moest met de verstrekte telefoon meer dan 10% zakelijk gebeld worden. Een andere regeling stelde het belaste loon bij een tweede telefoon op € 22,69 per maand. Deze laatste regeling is nu ‘onverbindend’ verklaard. Tip. Heeft u nog discussie met de fiscus over telefoonkosten in de jaren tot en met 2006, beroep u dan op dit arrest van 12 maart 2010 (LJN: BI5095). Hoe zijn de regels voor de telefoonkosten van ondernemers nu?

Huistelefoon (‘vaste lijn’)

De kosten van telefoonabonnementen op de ‘huistelefoon’ zijn niet aftrekbaar. Het gaat hier om de abonnementskosten van de telefoonaansluitingen die zich in de woonruimte van u als ondernemer bevinden.

Let op. Het maakt geen verschil of u (in de woning) beschikt over een kantoorruimte waarin of van waaruit u werkt. Tip. Wanneer er een tweede aansluiting is voor een modem, zijn deze abonnementskosten wél aftrekbaar. De eerste dus niet!

Abonnement losmaken van belkosten

De wetgever heeft uitdrukkelijk alleen de abonnementskosten in de aftrek geschrapt. De aansluitkosten zijn derhalve, mits zakelijk, wél aftrekbaar. De zakelijke gesprekskosten uiteraard eveneens.

All-inpakket? Hetzelfde geldt voor de all-inpakketten (telefoon, internet, tv). De abonnementsgelden zijn niet aftrekbaar. De extra gesprekskosten voor zakelijk gebruik zijn wél aftrekbaar.

Mobiele telefoon

Bij de van aftrek uitgesloten kosten gaat het uitdrukkelijk om de abonnementen in de woonruimte van u als belastingplichtige.

Tip. Het abonnement van uw mobiele telefoon valt hier dus niet onder. Dit abonnement is wel aftrekbaar. Voor de gesprekskosten geldt hetzelfde als hiervoor onder ‘vaste lijn’ al is vermeld. Gesprekskosten zijn aftrekbaar voor zover zakelijk.

Carkit, navigatiesysteem, headset

Als in een auto die tot het privévermogen behoort, - en dus niet op uw bouwbedrijf staat - een carkit of navigatiesysteem wordt ingebouwd, gaat deze deel uitmaken van de auto. De in aftrek te brengen kosten voor een privéauto zijn gemaximeerd op € 0,19 per kilometer. De kosten zijn derhalve niet apart aftrekbaar. Wanneer er sprake is van een auto die tot het ondernemingsvermogen behoort, zijn de kosten wél aftrekbaar.

Hoort u dit goed? De kosten van een headset zijn daarentegen wél aan te merken als telefoonkosten en derhalve bij zakelijk gebruik aftrekbaar. Het maakt hierbij geen verschil of de auto tot het privévermogen of tot het zakelijk vermogen wordt gerekend.

Wat met de btw?

De btw van uw telefoonrekening moet ook gesplitst worden in zakelijk en privégebruik. Hier zijn geen aparte regels voor opgesteld. In de praktijk wordt hierbij vaak aansluiting gezocht bij de splitsing in de inkomstenbelasting. De btw die betrekking heeft op het zakelijk deel kan vervolgens als voorbelasting in aftrek worden gebracht.

De zakelijke gesprekskosten van uw huistelefoon kunt u in aftrek brengen op de winst. Ook de btw op deze kosten kan als voorbelasting worden meegenomen. Abonnementskosten zijn daarentegen alleen aftrekbaar als het een tweede aansluiting betreft.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01