Mag men zich nog bedenken?
Schriftelijke koopovereenkomst
Een koop van een onroerende zaak komt tot stand door aanbod en aanvaarding. De aanvaarding kan mondeling of schriftelijk zijn. In het Burgerlijk Wetboek is opgenomen dat de aankoop van een woning door een natuurlijk persoon (particulier) altijd schriftelijk moet worden vastgelegd in een koopcontract. Een mondelinge afspraak tot koop is dus niet voldoende om de koop bindend te maken. Dit is ook in de rechtspraak bevestigd.
Wettelijke bedenktijd!
Als beide partijen, koper en verkoper, de koopovereenkomst hebben ondertekend, is de koop van de woning definitief. Indien de koper een natuurlijk persoon is, kan hij nog ongestraft onder de koop uit door een beroep te doen op de bedenktijd.
Drie dagen. Het gaat hierbij om drie dagen bedenktijd vanaf het moment dat de koopovereenkomst door beide partijen ondertekend is. Van deze drie dagen moeten er minimaal twee een werkdag zijn.
Daarnaast mag de bedenktijd nooit eindigen in een weekend of op een feestdag. Is dit wel het geval, dan eindigt de kopersbedenktijd een volle dag later. Let op. De drie dagen bedenktijd kan dus ook langer dan drie dagen duren.
Erkende feestdagen. De erkende feestdagen zijn: nieuwjaarsdag, Hemelvaartsdag, Goede vrijdag, de christelijke Pasen, de christelijke pinksterdagen, Koninginnedag, Bevrijdingsdag (5 mei) en eerste en tweede kerstdag.
Extra dagen. Door middel van een koninklijk besluit kunnen er nog extra dagen aangewezen worden die gelijk gesteld worden aan de erkende feestdagen. Deze dagen worden in de Staatscourant gepubliceerd en zijn te vinden in een gepubliceerd Besluit (7 juni 2010, nr. 10.001566).
Dit Besluit kunt u gratis downloaden van http://vastgoed.indicator.nl (VG 15.05.06).
Voorbeeld. De koper en verkoper tekenen samen op maandag 2 mei 2011 een koopovereenkomst. De koper heeft nu drie dagen de tijd om de koop te ontbinden op basis van de kopersbedenktijd. Deze gaat in op dinsdag 3 mei 2011 en zou eigenlijk eindigen op donderdag 5 mei 2011. Maar 5 mei 2011 is een erkende feestdag, dus eindigt de bedenktijd een volle dag later. De koper heeft nu dus in principe tot vrijdag 6 mei 2011 24.00 uur de tijd om zich te bedenken. In het Besluit is echter o.a. te lezen dat 6 mei 2011 gelijkgesteld wordt aan een feestdag. De koper heeft dus nog bedenktijd tot maandag 9 mei 2011 24.00 uur. Tip. Kijk altijd eerst in het Besluit voordat u uw cliënt adviseert tot wanneer hij zich mag bedenken.
Gebruikmaken van de bedenktijd
Tip. Neem de kopersbedenktijd op in de koopovereenkomst zodat beide partijen goed op de hoogte zijn van de wettelijke regels. Het opnemen van een kortere periode dan drie dagen kan, maar is wettelijk niet bindend. Het opnemen van een langere bedenktijd is natuurlijk wel mogelijk.
Schriftelijk met ontvangstbevestiging. Indien de koper gebruik wil maken van zijn bedenktijd, moet hij dit voor het einde van de bedenktijd melden aan de verkoper. Om te bewijzen dat hij dit ook werkelijk gedaan heeft, is het aan te raden dit schriftelijk te doen. Zorg dan tevens voor een ontvangstbevestiging.