WONINGHUUR - 10.05.2011

Als uw renovatievoorstel wordt afgewezen ...

Wanneer u een woning wilt renoveren, moet de huurder vaak (even) verhuizen. U kunt in zo’n geval een ‘redelijk renovatievoorstel’ doen. Hoe zit het nu als uw huurder daar niet mee instemt? Wat zijn de mogelijkheden en de kosten?

Renovatievoorstel

Onderdelen van het renovatievoorstel kunnen zijn: tijdelijke vervangende woonruimte, het opleveringsniveau van de gerenoveerde woning en een huurprijsverhoging.

Niet akkoord. Als de huurder niet instemt met de renovatie, kunt u de kantonrechter vragen om vast te stellen dat uw voorstel redelijk is. En als de huurder wél instemt met de renovatie maar níet met de huurverhoging, dan kunt u allebei naar de huurcommissie. Het moet dan wel gaan om niet-geliberaliseerde huur. Maar zelfs als de huurder heeft ingestemd met de nieuwe huurprijs, kan hij toch nog naar de huurcommissie stappen om te laten vaststellen of de verhoging redelijk is.

Andere regels voor woningcomplex

Méér dan 10. Verhuurt u een woningcomplex van 10 of meer woningen, dan is in de wet een bewijsvoordeel opgenomen. Wanneer 70% of meer van uw huurders instemt met uw renovatievoorstel, wordt het voorstel ook ten opzichte van de andere 30% vermoed redelijk te zijn. U moet dan aan die overige 30% schriftelijk mededelen dat de andere huurders hebben ingestemd.

Naar de kantonrechter. De huurders die níet hebben ingestemd, kunnen binnen acht weken nadat zij schriftelijk op de hoogte zijn gebracht naar de kantonrechter. Zend het bericht dat 70% van de huurders heeft ingestemd daarom altijd aangetekend. Zo weet u wanneer de termijn start.

Afwijken. U mag van deze regeling afwijken. Als verhuurder van een woningcomplex kunt u bijv. bij het aangaan van de huurovereenkomst afspreken dat een voorstel vermoed wordt redelijk te zijn wanneer 51% van de huurders heeft ingestemd.

Dan stoppen we ermee ....

Uitgangspunt: blijven. Bij een renovatievoorstel is het uitgangspunt dat de huurovereenkomst met de huurder ook ná de renovatie wordt voortgezet.

Dringend eigen gebruik. Wanneer de renovatie echter zodanig is dat de woonruimte in het geheel verdwijnt of de woning aanzienlijk wijzigt (bijvoorbeeld veel groter wordt), dan kan dat een reden zijn om de huurovereenkomst te beëindigen. U kunt de huurovereenkomst dan opzeggen met een beroep op dringend eigen gebruik. Of dat mogelijk is, hangt af van de bijzondere omstandigheden van het geval.

Ook hier de kantonrechter. Wanneer de huurder niet instemt met de opzegging, moet u altijd naar de kantonrechter. Als de kantonrechter vindt dat er sprake is van dringend eigen gebruik, kan hij de huurovereenkomst beëindigen. Dat gebeurt echter nog niet zo snel.

Nieuwe verhuiskostenvergoeding

Verhuiskostenvergoeding. Of u nu een renovatievoorstel wilt aanbieden of de huur wilt beëindigen, een verhuiskostenvergoeding zult u altijd moeten betalen.

Dit is sinds 2010 wettelijk bepaald (T&A Vastgoed, jg. 14, nr. 12, p. 8, d.d. 04.06.2010).

Verhoogd per 1 maart 2011. De minimale bijdrage wordt jaarlijks per 1 maart verhoogd.

Na verhoging per 1 maart 2011 bedraagt de verhuiskostenvergoeding € 5.396,-. Dit bedrag is van toepassing voor huurders die ná 1 maart 2011 verhuizen.

Wanneer u woonruimte wilt renoveren, dan zult u een redelijk renovatievoorstel moeten doen. Soms kunt u de huur ook beëindigen, maar dat is niet eenvoudig. U moet aan de huurder altijd een minimale verhuiskostenvergoeding betalen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01