RECHT - 11.05.2011

Landbouwer en intermediair op één KvK-nummer?

Heeft u een bedrijf met zowel een landbouwtak als een intermediaire tak? En voert u deze activiteiten uit onder één KvK-nummer? Dan heeft u nu waarschijnlijk twee relatienummers bij Dienst Regelingen (DR). Wat is er op komst?

Koppeling KvK-nummer. Tot nu toe moest u met DR communiceren via een relatienummer (BRS-nummer).

Inmiddels heeft DR een koppeling gelegd met het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). DR gaat op termijn voor al haar relaties, die een KvK-nummer hebben, gebruikmaken van het KvK-nummer.

Landbouwbedrijf en intermediair

De gevolgen voor de landbouwbedrijven zijn al in een eerder advies beschreven. Heeft u echter een landbouwbedrijf met een intermediaire tak onder dezelfde inschrijving in het Handelsregister (KvK-nummer)?

Dan zullen op termijn beide takken onder hetzelfde nummer bij DR worden samengevoegd. Dit is een gevolg van de keuze van DR om gebruik te gaan maken van het KvK-nummer.

Wel gescheiden administratie

U blijft wel verplicht een gescheiden administratie bij te houden. Feitelijk verandert er wat dat betreft niets.

De administratieve verplichtingen en de verantwoordingsplicht blijven gelijk.

Het enige verschil is dat, in die situaties dat er maar één KvK-nummer is, alles straks onder dit ene nummer wordt geregistreerd.

Vervoer van dierlijke mest

Het blijft voor u dus verplicht om bijvoorbeeld de transporten van dierlijke mest tussen uw landbouwbedrijf en uw intermediaire onderneming te wegen, te bemonsteren en een vervoersbewijs op te maken. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe DR het e.e.a. gaat registreren gezien het feit dat de aan- en afvoerende partij dezelfde is.

Daarnaast zult u goed moeten registreren welke mest bestemd is voor het landbouwbedrijf en welke mest voor de intermediaire onderneming. Het relatienummer wat dan gebruikt moet worden is immers hetzelfde.

Grotere foutkans

De kans op fouten wordt door deze werkwijze wel groter. Wanneer u bijvoorbeeld intern mest transporteert, van uw landbouwbedrijf naar uw intermediaire onderneming of andersom, dan zullen deze transporten zowel bij de aanvoer als bij de afvoer worden geboekt. Nog lastiger wordt het als de wijziging in de registratie in de loop van het jaar wordt doorgevoerd.

Advies

Het is op dit moment niet bekend wanneer DR beide relatienummers gaat samenvoegen. Overigens zullen bedrijven waarvan het KvK-nummer nog niet aan DR is doorgegeven hier nog niet mee te maken krijgen.

Wel zal DR op een zeker moment het KvK-nummer verplicht gaan stellen.

Het kan voor u zinvol zijn te overwegen een extra bedrijf in het Handelsregister in te laten schrijven. Maak een goede afweging tussen de voor- en nadelen hiervan.

Heeft u één bedrijf waarbinnen zowel landbouwactiviteiten als intermediaire activiteiten plaatsvinden? In de toekomst zult u dan maar één nummer over­­houden. Het kan voor u zinvol zijn te overwegen een extra bedrijf in het Handels­­register in te laten schrijven. Wij houden u hiervan op de hoogte.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01