Veilig zakendoen met uitzend- of payrollbureau
Uitzend- of payrollbureau. Als u zakendoet met een uitzend- of payrollbureau, dan zijn de werknemers dáár in dienst en werken bij u. Als een werknemer ziek wordt of u deze niet langer voor u wilt laten werken, dan heeft u te maken met de afspraken met het bureau en niet met de werknemer zelf. Dat kan veel gedoe schelen. Bovendien heeft u niet te maken met alles wat er komt kijken bij een werknemer (zoals een contract en de salarisadministratie). U betaalt een vergoeding aan het uitzend- of payrollbureau voor de werknemer. Het verschil tussen een uitzend- en een payrollbureau is meestal dat het uitzendbureau ook de mensen voor u uitzoekt, terwijl een payrollbureau vaker werkt met door u aangeleverde werknemers.
Aandachtspunt 1: het loon
Doet u zaken met een uitzend- of payrollbureau? Betalen zij de bij u werkzame kracht minder dan het wettelijk brutominimumloon (voor werknemers van 23 jaar en ouder met een volledig dienstverband is dit per 1 januari 2011: € 1.424,40 per maand)? Let dan op! Ú kunt dan aansprakelijk worden gesteld voor wat het loon lager is dan het wettelijk minimumloon (Burgerlijk Wetboek 7:629).
NEN 4400. Dat risico loopt u niet als u in zee gaat met een uitzend- of payrollbureau met een NEN 4400-certificering. Ga na of het uitzend- of payrollbureau waar u zaken mee doet, gecertificeerd is. Op http://www.normeringarbeid.nl kunt u dit nakijken in het register. Tip. Doet u tóch zaken met uitzend- of payrollbureaus die niet gecertificeerd zijn? Zorg dan dat u zich er op een andere manier van verzekert dat deze kracht minstens het minimumloon ontvangt, bijvoorbeeld door hem om zijn loonstrookje te vragen. Let op. Naast de wettelijke regeling kan het op basis van uw cao verplicht zijn de uitzendkracht op dezelfde manier te belonen als uw werknemers. Controleer of dat bij u het geval is.
Aandachtspunt 2: belasting en premies
Bonafide? Een ander risico dat u loopt, als u zakendoet met een uitzend- of payrollbureau, is de inlenersaansprakelijkheid. Deze regeling houdt kort samengevat in dat u aansprakelijk bent als het bedrijf de verplichtingen naar de Belastingdienst voor het betalen van voldoende loonheffingen en btw niet nakomt. Het maakt daarbij niet uit wat u met het bedrijf heeft afgesproken. Ook doet het niet ter zake dat u de volledige rekening van het bedrijf keurig betaald heeft. Let op. Ook als het bedrijf gecertificeerd is en in het hiervoor genoemde register van de Stichting Normering Arbeid is opgenomen, blijft dit risico bestaan!
Tip. U kunt dit risico wel beperken door te betalen op een zogenaamde ‘g-rekening’ van het bedrijf. Voor meer informatie hierover kunt u de brochure van de website van de Belastingdienst downloaden van: (http://www.belastingdienst.nl/download/1974.html)
Wetsvoorstel. Omdat er nog steeds te veel uitzend- en payrollbureaus zijn die niet aan de wettelijke regels voldoen, heeft minister Kamp aangekondigd dat hij nog meer maatregelen zal nemen. Zo is er een wetsvoorstel aangekondigd op grond waarvan uitzendbureaus zich vanaf 2012 moeten registreren bij de Kamer van Koophandel.
Doen zij dat niet, dan loopt het uitzendbureau, maar ook ú, het risico op een boete van minimaal € 12.000,- per werknemer.