BELASTINGEN - 21.12.2011

Inlenen medisch personeel niet btw-vrij

Uitzendbureaus die tijdelijk medisch personeel leveren, zijn niet vrijgesteld van btw. Hetzelfde geldt voor een samenwerkingsverband van medisch personeel. Stel, u leent medisch personeel in, heeft u dan nog een keuze qua btw?

Btw-plicht niet voor u allen. De btw kent een groot aantal vrijstellingen.

Let op. Uitzendbureaus die medisch personeel uitlenen, zijn echter niet vrijgesteld. En dat is jammer voor de niet-btw-ondernemer die dergelijke diensten inhuurt, want die kan de btw niet aftrekken.

Rechter en medische maatschap. Natuurlijk zijn er altijd belastingplichtigen die de mazen van de wet proberen te vinden. Dat dat niet altijd lukt, bleek onlangs voor de rechter in Haarlem. Een maatschap die operatieassistentes en anesthesieverpleegkundigen ter beschikking stelde, claimde de vrijstelling voor medische diensten. En kreeg deze niet (LJN: BU6734)!

Fiscus op behandeltafel van de rechter

Fiscale diagnostiek? De maatschap had de vrijstelling geclaimd, waarna de inspecteur deze had afgewezen. Voor de rechter speelde de vraag of de prestaties van de maatschap vielen onder de categorie ‘medische verzorging’. De maatschap bestond uit vier samenwerkende operatieassistentes en anesthesieverpleegkundigen die zich voor een bepaalde periode verhuurden aan medici, ziekenhuizen en andere medische instellingen.

Wat is ‘medische verzorging’?

Doel of ondersteunend? Voor het begrip ‘medische verzorging’ in btw-verband is van belang of de geleverde prestatie een doel op zich is of een middel om zo goed mogelijk van andere medische prestaties te kunnen profiteren. De werkzaamheden waren uiteraard slechts ondersteunend van aard en waren dus geen doel op zich.

Daarvan uitgaande was vervolgens van belang of de geleverde prestaties al dan niet concurrerend waren met andere commerciële ondernemingen die wél btw-plichtig zijn. Dit was helaas het geval, aangezien er ook gewone uitzendbureaus actief zijn in het tijdelijk verstrekken van medisch personeel. Daarmee kwam de tweede mogelijkheid om als medisch vrijgestelde prestatie aangemerkt te worden ook te vervallen en was de maatschap dus btw-plichtig.

Wat betekent dit voor uw praktijk?

Misverstand. Het is een misverstand dat medische diensten altijd btw-vrijgesteld zijn. Het gaat dan om de vraag of de dienst op zich is vrijgesteld.

Vrijgesteld? Is een medische dienst vrijgesteld, dan is dit ook zo als deze in een samenwerkingsverband, zoals in een maatschap, wordt verricht. Ook een maatschap van huisartsen kan dus gewoon btw-vrijgesteld personeel uitlenen.

Inlenen? Leent u medisch personeel in, dan bent u in sommige gevallen dus daarover 19% btw verschuldigd. Bent u (deels) btw-plichtig, dan kunt u die btw deels of geheel aftrekken van de te betalen btw. Bent u btw-vrijgesteld, dan is die btw voor u een kostenpost die de kostprijs van de inlening dus verhoogt.

Of in dienst nemen. Wilt u de btw op dit soort diensten omzeilen omdat u zelf bent vrijgesteld, dan zit er niets anders op dan het benodigde personeel op de loonlijst te zetten. Dat kan bijvoorbeeld tijdelijk. Dan betaalt u immers enkel de loonkosten over die periode (zonder btw).

Het in- of uitlenen van medisch personeel is in sommige gevallen met btw belast. Kunt u géén btw aftrekken, dan verhoogt dat dus de kostprijs. Neemt u daarentegen iemand (tijdelijk) in dienst, dan betaalt u enkel het salaris en geen btw.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01