BEROEPSPRAKTIJK - 21.12.2011

Taakherschikking in de Wet BIG

De Wet BIG wordt (tijdelijk) aangepast in verband met de taakherschikking voor verpleegkundig specialisten en physician assistants. Ook mogen sommige ge­­spe­­cialiseerde verpleegkundigen voortaan medicatie voorschrijven. Wat is er nieuw?

Voorbehouden handelingen

Taakherschikking. Risicovolle medische handelingen (de zogenaamde ‘voorbehouden handelingen’) moeten op grond van de Wet BIG door artsen worden uitgevoerd. In de praktijk blijkt dat een aantal van deze handelingen ook goed door spe­­ciaal hiervoor opgeleide andere beroepsbeoefenaren kan worden verricht. Denk aan de verpleegkundig specialist (VS) en de physician assistant (PA) die chronische patiënten behandelen. Dit wordt ‘taakherschikking’ genoemd.

Hoe wordt het?

Experimenteren. Op grond van het zgn. ‘experimenteerartikel’ (art. 36a) in de Wet BIG wordt aan nieuwe beroepen, zoals PA en VS, voor 5 jaar een zelfstandige bevoegdheid toegekend om bepaalde voorbehouden handelingen te verrichten. Het gaat dan om bepaalde routinematige en veelvoorkomende handelingen bij een duidelijk afgebakende groep patiënten. Ook het voorschrijven van medicatie zal hiervan onderdeel uitmaken. Hierbij zullen in een afzonderlijke regeling (AMvB) nadere beperkingen opgenomen worden.

Vanaf 2012. In april jl. zijn 2 ontwerpbesluiten gepubliceerd waarin voor beide groepen de bevoegdheden zijn geformuleerd. Verwacht wordt dat ze ergens in 2012 in werking treden.

Tijdens het experiment is ook het tuchtrecht van toepassing op beide groepen en kan ook een PA of een VS dus een waarschuwing, berisping of geldboete krijgen.

Zij staan niet ingeschreven in het BIG-register zoals verpleegkundigen, maar in het kwaliteitsregister van de Nederlandse Associatie voor Physician Assistants, dat openbaar toegankelijk is.

Medicatie voorschrijven

Uitsluitend op recept. Het voorschrijven van UR(uitsluitend op recept)-geneesmiddelen is een voorbehouden handeling in de Wet BIG. Alleen artsen, tandartsen en verloskundigen mogen daarom medicatie voorschrijven.

Herhaalrecepten. Uit onderzoek blijkt echter dat verpleegkundigen vaak recepten uitschrijven. Met name herhaalmedicatie wordt nogal eens door verpleegkundigen verzorgd, waarbij de arts het voorschrift niet of achteraf fiatteert.

Hoe wordt het?

Minister. De Wet BIG biedt de minister de mogelijkheid om groepen verpleegkundigen aan te wijzen die daarmee zelfstandig bevoegd worden om - on­­der voorwaarden - geneesmiddelen voor te schrijven. De minister gaat dat nu doen door een regeling te maken die aangeeft wie medicijnen mag voorschrijven en onder welke voorwaarden.

Wie? Het zal gaan om diabetes-, long- en oncologieverpleegkundigen. De voorwaarden waaronder zij medicijnen mogen voorschrijven, zijn al voor een deel in de Wet BIG vastgelegd: een arts moet een diagnose hebben gesteld bij de patiënt en er moet worden gewerkt aan de hand van protocollen. In de regeling zullen nadere eisen worden vastgelegd op het gebied van opleidingseisen en de samenwerking met artsen.

Register. De voorschrijfbevoegdheid kan op verzoek van de verpleegkundige worden aangetekend in het BIG-register, zodat iedereen kan nagaan of de verpleegkundige de bevoegdheid heeft om de medicatie voor te schrijven.

Physician assistants en verpleegkundig specialisten zoals diabetes-, long- en oncologieverpleegkundigen mogen vanaf 2012 bepaalde voorbehouden han­­de­­lingen verrichten. Zij gaan dan ook onder het tuchtrecht vallen. Onder voorwaarden mogen zij ook medicijnen voorschrijven.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01