FINANCIERING - 21.12.2011

Uw rentevastperiode loopt af, en nu?

Vijf tot zes jaar geleden zijn veel rentevastperiodes voor hypotheken afgesloten. Als die renteperiode over enkele maanden afloopt, hoe gaat u zich dan oriën­­teren op een nieuwe rente met een nieuwe vaste of variabele renteperiode?

U moet in dat geval twee zaken overwegen:

  1. blijf ik bij de huidige hypotheekverstrekker of ga ik oversluiten? en
  2. welke rentevastperiode kies ik?

Aanbieding financierder

Kijk en vergelijk. In principe zou u als bestaande klant eenzelfde renteaanbod moeten krijgen als een nieuwe klant. Toch blijkt uit onderzoek van de NMa dat er aan verschillende klanten verschillende tarieven aangeboden worden. De AFM be­­ves­­tigt dit. Ook door het geven van kortingen ont­­staan er prijsverschillen tussen bestaande en nieuwe klanten. Overigens kan deze korting ook ver­­oorzaakt worden door bijv. de waarde van de woning. Tip. Het is daarom aan te raden u te oriën­­teren op de mogelijkheden tot het oversluiten van uw financiering bij een andere aanbieder.

Vergeet de kleine banken niet. Volgens de NMa moet u niet alleen bij de grote banken kijken. Die bieden vaak een totaalpakket van financiële producten aan. Kijk ook naar andere, kleinere aanbieders. Men verwacht dat u met goed onderzoek veel geld kunt besparen.

Op welk moment vraagt u een voorstel? Het Ministerie van Financiën wil maatregelen nemen die overstappen makkelijker maken. Één van deze maatregelen is dat de aanbieder verplicht wordt om uiterlijk drie maanden voor het aflopen van de rentevastperiode een nieuw aanbod te sturen. Maar zover is het nog niet.

Trek op tijd aan de bel. Vraag gerust drie maanden voordat de rentevastperiode afloopt, een nieuw aanbod en neem voldoende tijd om dat met de aanbiedingen van concurrenten te vergelijken.

Kiezen tussen variabel en vast

De voor- en nadelen van variabel. De variabele rente is over het algemeen de laagste en dus de goedkoopste rente. Toch heeft het hebben van een variabele rente wel wat nadelen. Zo kan de variabele rente in korte tijd flink stijgen waardoor uw lasten in korte tijd flink kunnen stijgen. Indien u geen rentestijgingen met uw inkomen kunt opvangen, is het zeker aan te raden niet te kiezen voor een variabele rente. Daarnaast is het vaak onduidelijk hoe de hoogte van de variabele rente tot stand komt. Hierdoor is het moeilijk in te schatten wat uw risico’s op renteverhoging zijn. De minister van Financiën is bezig maatregelen te treffen waardoor de hoogte van de variabele rente transparanter wordt. Het huidige variabele tarief schommelt, afhankelijk van de waarde van uw woning t.o.v. uw schuld en afhankelijk van de bank, tussen de 3,5 en 4,2%.

De voor- en nadelen van vast. Een vaste rente biedt u vaak meer zekerheid, maar het nadeel is wel dat deze dan ook hoger is. Een gemiddelde vijfjaarsrente is op dit moment 4,5%, terwijl de tienjaarsrente rond de 5,2% ligt. Het tarief voor 20 jaar vast ligt al tegen de 6%. Op een financiering van € 300.000,- scheelt u dit al € 4.500,- bruto per jaar. Het biedt u echter wel zekerheid! Mocht de rente de komende jaren toch stijgen, dan heeft ú daar geen last van.

Dus wat doet u? Renteverwachtingen zijn moeilijk te voorspellen. Achteraf weet u pas of u het goed heeft gedaan. Tip. Belangrijk is het om uw inkomsten en lasten te bekijken en de zekerheid te ‘kopen’ die u nodig heeft en die bij u past. Rustig slapen is voor velen fijner dan een paar tienden lager rentepercentage.

Als uw renteperiode afloopt, gaat u uiteraard enkele maanden vooraf verschillende aanbiedingen vergelijken. Vergeet daarbij zeker niet de kleine banken! Een vaste renteperiode is momenteel duurder, maar geeft u wel zekerheid.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01