SOFTWARE - OFFICE - 22.08.2012

Office 2013: iets voor u?

Onlangs verscheen de ‘customer preview’ van Office 2013, een voorlopige testversie van de vijftiende incarnatie van Microsoft Office. Wat heeft deze nieuwe versie te bieden en is upgraden nu al de moeite waard?

Office 2013 (http://www.microsoft.com/office/preview) verschijnt pas definitief begin 2013, maar sinds juli is er de customer preview. Uit onze tests blijkt die zo stabiel te zijn dat u Office 2013 nu al probleemloos kunt gebruiken. Bovendien is de testversie gratis. Office 2013 bouwt qua look verder op de Metro-interface van Windows 8, die binnenkort verschijnt. De interface met tabbladen (ribbon) blijft behouden, net als in Office 2010. Outlook biedt nieuwe overzichtelijke takenlijsten en in het algemeen werkt Office 2013 wel een stukje sneller en aangenamer dan Office 2010.

De Home Premium Preview downloadt u gratis, maar is er alleen in het Engels. Let op! U moet wel eerst een gratis Office.com-account maken op de website. Tip. Heeft u een 64 bits-pc, downloadt dan alleen de 64 bitsversie als u geen plug-ins of add-ons gebruikt die alleen in 32 bit bestaan.

In de cloud

De grote vernieuwing van Office 2013 is de vergevorderde cloud-integratie met Office 365 (http://www.office365.com), de dienst die Google Apps en iCloud moet beconcurreren. SkyDrive (http://skydrive.live.com) is nu volledig geïntegreerd met het Opslaan-menu, zodat u rechtstreeks en snel bestanden online kunt opslaan. Office 2013-gebruikers krijgen ook 20 GB gratis SkyDrive-opslagruimte. Daar houdt het niet mee op, want er is nieuwe Facebook- en LinkedIn-integratie in Outlook en documenten kunnen gemakkelijker gedeeld worden met collega’s of kennissen.

Word en Excel

Verder zijn er een aantal subtiele veranderingen in Office 2013. In Word is het nu mogelijk om een pdf-document te importeren, waarna u het automatisch kunt bewerken en opslaan. Zelfs tabellen en afbeeldingen worden correct geïmporteerd. Ook is het mogelijk om rechtstreeks SkyDrive-bestanden in Word te importeren (bv. foto’s) zonder een website te moeten openen. Na een zoekopdracht met Bing kunt u een afbeelding of video automatisch importeren. De Live Layout Mode is ook interessant: versleept u een afbeelding of diagram, dan wordt direct (zelfs voor u de muisknop loslaat) de rondom liggende tekst automatisch herschikt.

In Excel 2013 is er nu Flash fill, waarmee cellen en tabellen automatisch gekopieerd worden als u bijvoorbeeld een eerste cel van een tabel overtikt of plakt. Een voorbeeld: u heeft een lijst van e-mailadressen in een kolom en wilt er de voornamen uithalen. U tikt in een kolom ernaast de voornaam in (die u afleidt uit voornaam.naam@domein.com), en Excel doet dat automatisch voor alle andere e-mailadressen. Handig! Met Quick Analysis stelt Excel zelf het beste type diagram voor.

PowerPoint 2013

Bij het opstarten van PowerPoint 2013 merkt u al meteen dat er iets veranderd is: u kunt kiezen uit nieuwe sjablonen en voor elk sjabloon kunt u ook kleurvariaties kiezen. Leuk is ook de Eyedropper, een tooltje waarmee de stijlen en kleuren van uw presentatie aangepast worden aan de kleuren van iconen, logo’s of foto’s. Uiteraard kunt u alles meteen in de cloud opslaan, maar u kunt ook afbeeldingen rechtstreeks uit Flickr of Facebook halen zonder uw browser te moeten opstarten.

Office 2013 bevat geen wereldschokkende veranderingen, al zijn enkele nieuwe functies wel interessant. Toch werkt de nieuwe interface prettig en is de verbeterde cloud-integratie de moeite waard. Wilt u het uitproberen, download dan de stabiele, gratis preview-versie.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01