INVESTEREN - 20.08.2012

Rekening schilder ineens ten laste van winst?

Als u uw bedrijfspand laat schilderen, is daar meestal een aanzienlijk bedrag mee gemoeid. Kunt u dat in één keer ten laste van de winst brengen of niet? Waar hangt dit van af en wat is vanuit fiscaal oogpunt voordeliger?

Meteen aftrekken? Als ondernemer kunt u alle zakelijke kosten ten laste van de winst brengen, op een paar specifieke uitzonderingen na. Ook onderhoudskosten, zoals schilderkosten, zijn fiscaal aftrekbaar. Er is echter wel een punt van aandacht. Als er geen sprake meer is van onderhoud maar van verbetering, moet u de kosten spreiden over een aantal jaren. Dit doet u door erop af te schrijven. Dat heeft nadelen, maar ook voordelen. Waar moet u op letten?

Onderhoud of verbetering?

Vooruitgang of terugkerend? Of er bij bepaalde werkzaamheden sprake is van onderhoud of van verbetering, is vaak niet duidelijk. Een kenmerk van onderhoud is dat het periodiek terugkeert en gericht is op het in stand houden van het bedrijfsmiddel. Bij verbetering is er sprake van vooruitgang; het bedrijfsmiddel voldoet beter dan voorheen aan zijn doel. Dat klinkt mooi, maar is in de praktijk toch niet altijd duidelijk. Als u uw pand laat schilderen, is dit te kwalificeren als onderhoud. Als u bij het schilderen verrotte ­planken vervangt, is het nog steeds onderhoud.

Splits de rekening ...

Maak het uzelf gemakkelijk. Het kan een oplossing zijn een deel van de kosten aan te ­merken als onderhoudskosten en de rest als verbetering. In het bovenstaande voorbeeld merkt u de kosten die u anders met alleen schilderen kwijt zou zijn, aan als onderhoud. Het vervangen van vurenhouten planken door hardhout, kunt u als verbetering boeken. Let op. U moet aantonen dat er sprake is van onderhoud als de belasting­inspecteur dit betwijfelt.

Nadeel afschrijven. Als het onderhoud een verbetering van uw pand oplevert, kunt u de kosten niet meer ineens ten laste van de winst brengen, maar moet u die activeren. Dit betekent dat u die op de balans moet zetten en er jaarlijks op moet afschrijven. Denkt u in bovenstaand voorbeeld dat u de hardhouten planken na 15 jaar weer moet vervangen, dan schrijft u ze ook in 15 jaar af. De gemaakte kosten kunt u dan dus over een ­periode van 15 jaar verrekenen met de winst.

Voordeel activeren. Als de verbetering een nieuw bedrijfsmiddel oplevert waarop u moet afschrijven, kunt u er ook de kleinschaligheids­investeringsaftrek voor krijgen. Samen met de andere investeringen in het jaar moet u daarvoor minstens € 2.300,- investeren en maximaal € 306.931,-. Op deze manier kunt u maximaal 28% extra aftrek op de winst krijgen.

Tariefvoordeel. Een ander voordeel is dat als u jaarlijks afschrijft, dit in de inkomstenbelasting vaak tegen een hoger tarief kan dan wanneer u de kosten ineens ten laste van de winst moet ­brengen. Of dit voordelen met zich meebrengt, is afhankelijk van de hoogte van uw winst.

... of reserveer kosten (trek al af)

De fiscale wet kent een faciliteit waardoor u onderhoudskosten ten laste van de winst kunt brengen, nog voordat u deze kosten gemaakt heeft. Dit kan via de zogenaamde ‘kostenegalisatie­reserve’ (KER). Via de KER brengt u jaarlijks het deel van de onderhoudskosten ten laste van de winst dat u op termijn nodig heeft om het onderhoud te betalen. Kost schilderen u bijvoorbeeld iedere vijf jaar € 40.000,-, dan kunt u vijf jaar lang al € 8.000,- ten laste van de winst brengen.

Onderhoud kunt u ineens van de winst aftrekken, bij verbeteringen moet u ieder jaar op de kosten ervan afschrijven. U kunt onderhoudskosten wel al van de winst aftrekken nog vóórdat u ze maakt. Gebruik dan de kostenegalisatie­reserve (KER).

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01