BTW - 22.08.2012

Verbouwing nog even voor 19% btw

Bij de verhoging van de btw van 19 naar 21% per 1 oktober 2012 is het moeilijk om door de bomen heen het bos te zien. Hoe zit het met verbouwingen?

Ook voor verbouwingen? De staatssecretaris van Financiën heeft een overgangsregeling voor onroerende zaken getroffen met betrekking tot de btw-verhoging per 1 oktober 2012. Dit was nodig omdat de vergoeding meestal in termijnen vervalt. Geldt deze overgangsregeling ook voor verbouwingen, zoals het plaatsen van een keuken of badkamer?

Vergoeding in termijnen. De overgangsregeling voor onroerende zaken geldt ook voor verbouwingen waarbij steeds een deel van de vergoeding betaald wordt naarmate de verbouwing vordert. Voor termijnen die betaald moeten worden vóór 1 oktober 2012 geldt dus 19% btw.

Let op. Dit geldt niet voor onderhouds- of herstelwerkzaamheden.

Onderhoud en herstel. Bij onderhouds- en herstelwerkzaamheden gaat het om werkzaamheden die (bijna) alleen gericht zijn op de instandhouding van het pand, zoals het vervangen van kozijnen of dakgoten en het vernieuwen van dakbedekking.

Verbouwing. Van een verbouwing is sprake als de werkzaamheden gericht zijn op een verandering van de inrichting, de aard of de omvang van het pand. Dat is bij woningen bijvoorbeeld het geval bij verande­ringen aan of het plaatsen van keukens en badkamers, het aanbouwen van een serre en het plaatsen van een dakkapel.

Samenloop. Het kan voorkomen dat bij het uitvoeren van een contract naast verbouwingswerkzaamheden ook werkzaamheden worden verricht die van belang zijn voor de instandhouding van de zaak. Het contract gaat dan zowel over onderhoud als over herstel. In zo’n geval mogen de werkzaamheden geheel worden aangemerkt als verbouwing. De voorwaarde is wel dat de werkzaamheden niet (vrijwel) uitsluitend gericht zijn op de instandhouding van de zaak.

Vergoeding niet splitsen. Bij een dergelijke samenloop is het splitsen van de vergoeding dus niet nodig. De overgangsregeling kan worden toegepast op de verbouwing als geheel. Het spreekt voor zich dat de aannemer dan ook op de volledige termijnen die betaald moeten worden vóór 1 oktober 2012 het 19%-tarief berekent.

Verbouwing én onderhoud in één contract? Dan geldt voor termijnen die betaald moeten worden vóór 1 oktober 2012 het btw-tarief van 19% voor het geheel.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01