WET- EN REGELGEVING - 28.09.2012

De erfenis verwerpen of aanvaarden?

Het staat regelmatig in de krant: mensen die in de problemen komen door het erven van een huis. Vaak moet er erfbelasting worden voorgeschoten en dat kan problemen geven. Wat als het u overkomt? Wat zijn dan de mogelijkheden?

1. De erfenis zuiver aanvaarden

Zonder voorbehoud. Als erfgenaam kunt u de na­­latenschap ‘zuiver aanvaarden’. U aanvaardt de er­­fenis dan zonder voorbehoud. U wordt eigenaar van alle bezittingen én schulden van de nalatenschap, evt. samen met de andere erfgenamen.

Risico. U wordt (met uw privévermogen) volledig aansprakelijk voor de erfenis. Dat is extra ver­velend als er meer schulden dan bezittingen zijn.

2. De erfenis verwerpen

U kunt de nalatenschap ook ‘verwerpen’. In dat geval ziet u volledig van uw erfdeel af. U krijg dan helemaal niets, maar u bent verder ook niet aansprakelijk voor evt. schulden in de nalatenschap.

Let op uw kinderen. Als u een erfenis verwerpt, komen uw kinderen meestal als erfgenamen in uw plaats. Tip. Regel ook voor hen dat zij de erfenis verwerpen. Als uw kinderen minderjarig zijn, moet dit wel via de kantonrechter. Reken op on­geveer € 119,- aan kosten voor de rechtbank. De behandelingskosten worden meegenomen in de kosten van de afwikkeling van de erfenis door de notaris. Tip. Informeer vooraf wat de notaris rekent voor deze afwikkeling.

Kosten. Als u een erfenis verwerpt, moet dit via de rechtbank. De rechtbank rekent hiervoor € 119,- griffierecht. Tip. Als er in één nalatenschap meerdere erfgenamen zijn, kunt u het verzoek ge­­zamen­lijk indienen. U betaalt dan maar één keer griffie­recht.

Wanneer? Verwerpen doet u als van meet af aan duidelijk is dat de schulden de baten van de na­latenschap overtreffen.

3. Beneficiair aanvaarden

U kunt de nalatenschap ten slotte ‘beneficiair aanvaarden’. In dat geval worden de eventuele ­schulden van de nalatenschap verrekend met de bezittingen van de nalatenschap. Als blijkt dat de er meer schulden dan bezittingen zijn, blijft zo uw privévermogen buiten schot.

Let op voor vervolgschulden. Het gaat hier om de nalatenschap zoals die wordt aangetroffen. U blijft wél aansprakelijk voor de zogenaamde ‘vervolg­schulden’, zoals de hypotheekrente. Die rente kan stevig oplopen als het huis niet verkocht wordt terwijl de ‘pot’ leeg is.

Voorschriften. Aan het beneficiair aanvaarden van een nalatenschap zijn wettelijke voorschriften verbonden. U komt dan in een zogenaamde ‘ver­effeningsprocedure’ terecht. Er moet dan een lijst worden opgemaakt van alles waaruit de nalatenschap bestaat (de ‘boedelbeschrijving’) en de kanton­rechter kan voorschrijven hoe de nalatenschap moet worden afgewikkeld.

Kosten. Net als verwerpen moet ook beneficiair aanvaarden via de rechtbank. Reken ook hier op € 119,- griffierecht en ook dit verzoek kunt u gezamen­lijk indienen.

Wanneer? Beneficiair aanvaarden doet u als het nog onduidelijk is of de nalatenschap negatief uitvalt. Het biedt echter geen bescherming voor zo­genaamde ‘vervolgschulden’. Informeer daarom goed naar de bekende baten en schulden van de na­laten­schap. Tip. Doe helemaal niets waaruit kan worden afgeleid dat u de nalatenschap heeft aanvaard. De wet gaat er dan namelijk van uit dat u uw erfdeel zuiver heeft aanvaard.

Weet u niet zeker of de erfenis genoeg op zal brengen om de schulden te be­­talen? Informeer dan goed naar alle bekende schulden en bezittingen. Doe niets waaruit kan worden afgeleid dat u de erfenis heeft aanvaard!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01