Collegiaal een medewerker uitlenen ...
Uit de brand helpen. Stel, uw klant heeft een loonadministratiekantoor en heeft tijdelijk behoefte aan vervanging van zijn zieke salarisadministrateur. Als u uw klant wilt helpen door één van uw medewerkers tijdelijk aan hem uit te lenen, spreken we van ‘collegiale uitlening’.
Daar zijn er drie voor nodig ...
Drie partijen. In geval van uitlening is er sprake van drie partijen:
1. de uitlener (u);
2. de arbeidskracht (uw medewerker);
3. de inlener (uw klant).
Verplicht? Moet uw medewerker de werkzaamheden accepteren? Ook bij een andere werkgever?In beginsel moeten alle drie de partijen instemmen. Uw medewerker zal dus moeten instemmen met zijn uitlening. U kunt hem niet dwingen. Hij heeft immers een arbeidsovereenkomst met ú en dat kunt u niet zomaar veranderen. Wie weet heeft hij wel goede redenen om niet bij uw klant te willen werken.
Zorg voor duidelijkheid. Maak de situatie én uw belang bij de uitlening duidelijk. Probeer uw werknemer daamee te overtuigen. Blijft uw medewerker weigeren? Probeer dan te achterhalen wat de werkelijke reden daarvan is. Wellicht kunt u deze reden wegnemen, bijv. door compensatie of scholing aan te bieden.
Afspraken op papier
Uitleenovereenkomst. Stemt uw medewerker in? Spreek dan duidelijk met uw klant af onder welke voorwaarden en tegen welke vergoeding u uw medewerker uitleent. Denk daarbij aan zaken als aansprakelijkheid, instructiebevoegdheid, werktijden, wijze van ziekmelden (bij inlener en/of uitlener), aard van de werkzaamheden, etc.
Tip. Laat uw medewerker schriftelijk instemmen met zijn uitlening. Dat kan door hem mee te laten tekenen op de uitleenovereenkomst. Wilt u liever niet dat hij weet wat u verder afspreekt? Teken dan met hem een aparte overeenkomst en laat deze in zijn geheel onderdeel uitmaken van de uitleenovereenkomst met uw klant.
Gebruik het model: ‘Uitleenovereenkomst’ dat u gratis vindt op: http://tipsenadvies-personeel.nl/download(PS 18.08.06).
Het lijkt wel een uitzendbureau
Ketenaansprakelijkheid. U bent en blijft de werkgever ook al werkt uw werknemer tijdelijk bij een ander. Hij komt uiteindelijk weer bij u terug.
Een ongeluk? Stel dat uw medewerker een ongeval op het werk krijgt, dan bent u sámen met de inlener aansprakelijk voor de schade. Tip. Check of uw aansprakelijkheidsverzekering deze schade dekt. Pas de polis eventueel aan.
Overige zaken. U blijft verantwoordelijk voor de juiste afdracht van loonheffing en sociale premies. De inlener is echter aansprakelijk als u dat niet goed doet, dit heet: ‘ketenaansprakelijkheid’. Tot slot blijft u verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding.
WAADI. De Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (WAADI) verplicht werkgevers die (tegen vergoeding) personeel ter beschikking stellen, zich te registreren bij de Kamer van Koophandel. Ook als dat niet bedrijfsmatig is. Tip. Denk hieraan: een boete kan oplopen tot € 36.000,-.