ARTIESTEN - 04.03.2013

Let op bij het boeken van een buitenlandse artiest!

Stel, met de komende feestdagen (Pasen, Koninginnedag) huurt u een artiest in om een optreden te verzorgen in uw horecagelegenheid. Waar moet u aan denken en wat als de artiest die u in gedachten heeft, niet in Nederland woont?

Voor Nederlandse artiesten

Artiestenregeling. Wanneer u een artiest laat optreden die geen werknemer van u is, dan geldt voor hem voor de zgn. ‘artiestenregeling’. Als opdrachtgever wordt u dan gezien als inhoudingsplichtige en moet u loonbelasting en premies werknemersverzekeringen betalen over de gage.

Zelfstandige artiest. Wanneer een artiest echter een geldige VAR(-wuo of -dga) heeft, hoeft u geen loonbelasting en premies werknemersverzekeringen af te dragen. Tip. Zorg dat de activiteiten die vermeld staan op de VAR, hetzelfde zijn als het ‘kunstje’ van de artiest en bewaar een kopie van de VAR in uw loonadministratie. Tip. Check ook of de VAR (nog) geldig is.

En als het een buitenlandse artiest is?

  1. Voor álle buitenlanders. Ook een buitenlandse artiest kan werken met een (geldige) VAR van de Nederlandse fiscus. Daarvoor hoeft u dus niets anders te doen dan voor een Nederlandse artiest. Tip. Check dus ook diens VAR en bewaar een kopie.
  2. Buitenlander zonder VAR. Als de artiest geen VAR heeft, zijn de hiernavolgende twee situaties mogelijk.

Hebben wij met het land een verdrag?

Verdragsland = géén artiestenregeling. Als de artiest uit een land komt waarmee Nederland een verdrag heeft (dat zijn eigenlijk alle Europese landen en Amerika, Canada, maar ook Aruba, Curacao, Sint-Maarten en de BES-eilanden), dan geldt de bekende artiestenregeling niet. Wat dan?

Bewijs waar je woont. Vraag de artiest om een bewijs van zijn woonplaats te leveren. Het is voldoende als hij u zijn naam, adres, woonplaats, land én een kopie van zijn paspoort verstrekt.

En als er geen verdrag is?

Geen verdrag = wél artiestenregeling. De artiestenregeling geldt alleen voor artiesten uit landen waar Nederland géén belastingverdrag mee heeft afgesloten (vooral Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen).Voor artiesten uit deze landen moet u loonbelasting (20%) betalen en aan een aantal voorwaarden voldoen.

Download gratis de checklist: ‘Inhuren buitenlandse artiest’ van: http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 17.01.06).
Boekt u een buitenlandse artiest? Als hij een VAR kan overleggen, zit u goed. Check anders of Nederland met het woonland van de artiest een belastingverdrag heeft afgesloten. Is er een verdrag, dan hoeft u alleen zijn naw-gegevens te bewaren. En is er géén verdrag? Dan geldt de artiestenregeling.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01