WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 12.03.2013

Teruggaaf op verzoek verrekenen met belastingschuld

Stel, u verwacht over 2012 een belastingteruggaaf inkomstenbelasting (IB). Onlangs heeft u echter over 2011 een forse aanslag ontvangen. Is het mogelijk om deze schuld te verrekenen met de teruggaaf 2012? Hoe pakt u dat aan?

Alléén IB. Stel, u heeft onlangs over 2011 een flinke belastingaanslag ontvangen. Omdat u deze liever niet uit de toch al beperkte middelen van uw onderneming wilt betalen, zou het fijn zijn als de te verwachten belastingteruggaaf 2012 hiervoor kan worden ingezet. Hoe pakt u dit aan?

Kortlopend uitstel van betaling

Uitstel vragen. Allereerst is het van belang dat u voor de belastingaanslag over 2011 uitstel van betaling aanvraagt. Dit uitstel van betaling moet dan voldoende ruimte bieden om de aangifte 2012 in te (laten) dienen en af te laten werken, zodat de teruggaaf gebruikt kan worden voor het betalen van de belasting over 2011. U moet dan wel zelf om verrekening verzoeken.

Vóór 1 april 2013. Als de aangifte voor 1 april 2013 wordt ingediend, zorgt de fiscus ervoor dat u vóór 1 juli 2013 een (voorlopige) teruggaaf ontvangt.

Nu makkelijker … Sinds 2013 is het voor ondernemers eenvoudiger geworden om kortlopend uitstel van betaling te verkrijgen. Hierbij wordt door de Belastingdienst niet getoetst waarom uitstel wordt verleend. Het kortlopende uitstel ziet op een periode van vier maanden, ingaande na de laatste vervaldatum van de belastingaanslag.

Voorwaarden. Er zijn uiteraard wel enkele voorwaarden aan deze regeling verbonden:

  • de openstaande belastingschuld is maximaal € 20.000,-;
  • er is geen dwangbevel ontvangen voor de belastingschuld;
  • de afgelopen twee tijdvakken zijn de aangiften omzetbelasting en loonheffingen op tijd betaald;
  • in de openstaande schuld is geen vergrijpboete opgenomen;
  • voor uitstel van betaling van inkomstenbelasting moet de afgelopen twee tijdvakken de aangifte tijdig zijn ingediend.

Rentedragend. Als u aan deze voorwaarden voldoet, dan kunt u eenvoudig telefonisch vier maanden uitstel van betaling aanvragen. Over het uitstel wordt wel rente in rekening gebracht, te weten 3% belastingrente.

Let op. Verder is uitstel van betaling voor een voorlopige aanslag niet mogelijk. Deze kunt u namelijk eenvoudig zelf aanpassen, zonder vragen, via de site van de Belastingdienst.

Fiscus onderneemt zelf actie

Betalingsachterstand. Overigens is het ook mogelijk dat de Belastingdienst zelf overgaat tot verrekening van een belastingteruggaaf met een nog openstaande belastingschuld. Dit gebeurt als voor de belastingschuld geen uitstel van betaling is aangevraagd.

De fiscus zal tot verrekening overgaan als u niet heeft gereageerd op herinneringen en aanmaningen met betrekking tot de belastingschuld.

Iets te enthousiast. Over deze verrekeningen is de laatste tijd veel te doen geweest. Gebleken is dat de fiscus hiermee wat al te enthousiast aan de slag is gegaan. Zo worden mensen dermate gekort op hun belastingteruggaaf dat zij onvoldoende overhouden om van te leven. In dat geval kunt u in een brief de fiscus vragen om een beperkte verrekening.

Door kortlopend uitstel van betaling (maximaal € 20.000,- gedurende vier maanden) aan te vragen voor een openstaande inkomstenbelastingschuld, kunt u deze op verzoek laten verrekenen met een teruggaaf IB die binnenkort te verwachten valt. Voor andere belastingsoorten gelden weer andere regels.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01