ARBEIDSVOORWAARDEN - 13.06.2013

Dat maak ik toch echt zelf uit!

Stel dat u uw bedrijfsvoering ingrijpend wilt wijzigen en dat uw werknemers dan anders moeten gaan werken. Mag u dan van uw werknemers verwachten dat zij met u en uw onderneming mee veranderen? Wat zei de rechter daarover?

Ondernemersvrijheid

Niet alles blijft bij het oude … Tijden veranderen en al die veranderingen kunnen een flinke impact hebben op uw bedrijfsvoering. Als u daardoor bijv. uw bedrijfsformule of uw productieproces aanpast, verandert er vaak ook het een en ander voor uw werknemers. Soms moeten bijvoorbeeld functies of werkzaamheden veranderen. Mag u dan toch veranderingen doorvoeren?

Ú bepaalt! Gelukkig voor u is het uitgangspunt dat u als ondernemer de vrijheid heeft om uw bedrijf naar eigen inzicht in te richten. Als u dus vindt dat u wijzigingen moet doorvoeren om uw bedrijf gezond en efficiënt te krijgen en te houden, dan mag u dat ook. Let op. Uiteraard is uw vrijheid niet onbeperkt. Uw beslissingen moeten natuurlijk redelijk zijn, binnen de wet vallen én u moet zich als een ‘goed werkgever’ gedragen.

Wat is nu ‘redelijk’? Kort gezegd komt het erop neer dat ook andere weldenkende werkgevers weloverwogen hetzelfde besluit zouden hebben kunnen nemen. Het is niet vereist dat zij hetzelfde besluit ook daadwerkelijk nemen. Als uw besluit eventueel door de rechter of het UWV moet worden getoetst, bijvoorbeeld omdat dit leidt tot het ontslag van een werknemer, zal de rechter of het UWV WERKbedrijf niet op uw stoel gaan zitten om te kijken of ‘het beste’ besluit is genomen. Zolang uw besluit maar redelijk is.

Wat zei de rechter hierover?

Ik wil zitten! Ondernemer J&P wilde de werkwijze van de afdeling Klantenservice wijzigen. In het nieuwe concept zouden de medewerkers in een open ruimte klanten actief benaderen.

Hierdoor zouden de medewerkers ook veel moeten lopen en staan. Werkneemster Petra kon echter alleen zittend werken. Zij vond dat J&P dus voor haar zittend werk moest regelen. J&P zag dat anders en legde de zaak voor aan de kantonrechter (LJN: BZ2855, 28.02.2013).

Dát gaat te ver! De kantonrechter vond dat het nieuwe concept wel erg werd doorkruist als J&P alleen voor Petra zittend werk moest regelen. Zover hoefde J&P van de rechter niet te gaan. De vordering van Petra om op de afdeling zittend werk te mogen verrichten, werd dan ook afgewezen. De rechter vond dat goed werkgeverschap niet zover gaat dat van een werkgever verwacht kan worden dat hij afwijkt van een nieuw ondernemingsconcept om ervoor te zorgen dat een werknemer toch in het nieuwe concept past.

Hoe regelt ú dit goed?

Wilt u ook gebruikmaken van uw ondernemersvrijheid? Let dan op de hiernavolgende zaken.

  • Maak een goede afweging van alle omstandigheden. Een redelijk besluit is immers de basis van uw ondernemersvrijheid!
  • Wees zorgvuldig tijdens het voortraject en overleg zo nodig met uw werknemers.
  • Zorg dat u uw besluit overtuigend kunt motiveren. Als u bijvoorbeeld zaken wijzigt of werknemers wilt ontslaan om kosten te besparen, moet u dit wel kunnen onderbouwen.
  • Zorg voor een goede communicatie en goede voorlichting, zodat uw werknemers weten wat u gaat veranderen en waarom.
  • Gedraag u als een goed werkgever en biedt werknemers die niet (volledig) met u kunnen mee veranderen, een redelijk alternatief.
U heeft als werkgever het recht om uw onderneming in te richten zoals u dat wilt. Uw werknemers kunnen hiertegen alleen bezwaar maken als u met uw handelwijze in strijd handelt met goed werkgeverschap.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01