AANBESTEDING - 04.06.2013

Hoe nu werken met de gedragsverklaring aanbesteden?

Sinds 1 april 2013 kunt u als een ondernemer met een gedragsverklaring aanbesteden (GVA) aantonen dat uitsluitingsgronden bij een aanbesteding niet op u van toepassing zijn. Wat zijn nu praktische tips voor het werken hiermee?

Bewijs inzake integriteit. De GVA is een verklaring van de minister van Veiligheid en Justitie dat uit een onderzoek naar de betrokken onderneming geen ‘integriteit bezwaren’ bestaan in verband met de inschrijving op aanbestedingen. Onderzocht wordt of de betrokken onderneming een strafrechtelijk verleden heeft (zowel misdrijven uit het Wetboek van Strafrecht als uit de Wet op de economische delicten worden in het onderzoek betrokken) en/of in strijd heeft gehandeld met (Europese) regels inzake mededinging.

4 jaar terug. Voor de verklaring geldt een terugkijktermijn van vier jaar. Dus worden veroordelingen die meer dan vier jaar geleden onherroepelijk zijn geworden niet in de beoordeling betrokken.

Aanvragen GVA via Dienst Justis

Aanvraagformulier. De GVA kunt u via een aanvraagformulier aanvragen bij de Dienst Justis (http://www.justis.nl/Producten/Gedragsverklaringaanbesteden/). De aanvraag wordt alleen in behandeling genomen als het formulier volledig is ingevuld, de leges zijn voldaan en alle noodzakelijke documenten zijn bijgevoegd.

Kosten. De kosten voor het aanvragen van de GVA (de leges) zijn nu € 147,50.

De minister beslist op de aanvraag van een natuurlijk persoon binnen vier weken en van een rechtspersoon (BV) binnen acht weken. Tegen een beslissing van de minister om geen GVA te verlenen staan bezwaar en beroep open.

Voordeel: geen automatische uitsluiting. Aanbestedende diensten (AD) mogen een onderneming die geen GVA kan overleggen niet automatisch uitsluiten van deelname aan hun aanbesteding. De AD moet altijd onderzoeken of uitsluiting in het specifieke geval op zijn plaats is.

Op grond van artikel 2.88 van de Aanbestedingswet (AW) kan een AD afzien van uitsluiting:

(i) om dwingende redenen van algemeen belang;

(ii) als de betreffende onderneming naar het oordeel van de AD voldoende maatregelen heeft getroffen om het geschonden vertrouwen te herstellen;

(iii) als naar het oordeel van de AD uitsluiting niet proportioneel is gezien de tijd die is verstreken sinds de veroordeling en het voorwerp van de opdracht”.

Zonder GVA? Ondernemingen zonder GVA, die mee willen doen aan een aanbestedingsprocedure waarvoor een GVA is voorgeschreven, doen er verstandig aan in hun inschrijving gemotiveerd aan te geven waarom uitsluiting hier niet op zijn plaats (disproportioneel) is. Daarbij helpt het als men kan aantonen dat doeltreffende maatregelen zijn getroffen om ‘herhaling’ te voorkomen.

Geldigheidsduur GVA 2 jaar

Misstap? Een GVA is 2 jaar geldig. Hoe nu om te gaan met uitsluitingsgronden die zich voordoen tussen datum afgifte GVA en datum aanbesteding? Op grond van de AW zijn AD niet verplicht een onderzoek in te stellen naar ‘nieuwe uitsluitingsgronden’. Naar aanleiding van een gemotiveerde klacht van een andere inschrijver of gegadigde, moet een AD wel tot onderzoek overgaan. Het kan dus lonen een AD op de hoogte te stellen van een recente misstap van een concurrent, als deze misstap een uitsluitingsgrond vormt. Specifiek voor mededingingsovertredingen is hier belangrijk dat sanctiebesluiten van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) niet onherroepelijk hoeven te zijn om als uitsluitingsgrond te gelden.

Werk met een GVA. Aanbestedende diensten (AD) mogen een onderneming die geen GVA kan overleggen niet automatisch uitsluiten van deelname aan hun aanbesteding. De GVA kunt u via een aanvraagformulier opvragen bij de Dienst Justis. Vul dit volledig in en betaal de legeskosten (€ 147,50).

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01