AFTREKPOST PRIVÉ - 17.06.2013

Lijfrentepremies vergeten af te trekken? Wat nu?

Wanneer u niet alle premies heeft afgetrokken voor een lijfrenteverzekering, kunt u de lijfrente-uitkering deels onbelast ontvangen. Dit heet de ‘saldomethode’. Wat heeft de rechter in Den Haag hier nu gunstig over beslist?

Regel en uitzondering

Hoofdregel. Hoofdregel is dat een lijfrente volledig moet worden gebruikt voor een lijfrente-uitkering. Dat betekent dat u het lijfrentekapitaal in periodieke uitkeringen uitgekeerd krijgt, dus niet ineens.

Uitzondering. Hierop bestaat een uitzondering als u kunt aantonen dat een deel van de lijfrentepremie niet is afgetrokken. Er mag dan voor (een deel van) de niet-afgetrokken premies de zogeheten ‘saldomethode’ worden toegepast. Dit deel van de lijfrente - het saldodeel - mag onbelast worden uitgekeerd.

Saldo onbelast. Het saldodeel mag in één keer worden opgenomen en de rest van het lijfrentekapitaal mag worden gebruikt voor periodieke lijfrente-uitkeringen.

U kunt er ook voor kiezen het volledige kapitaal te gebruiken voor periodieke lijfrente-uitkeringen. In dat geval zijn de eerste lijfrente-uitkeringen onbelast tot het moment waarop het saldodeel is opgemaakt.

Verklaring niet-afgetrokken premies

Via Belastingdienst. Om de saldomethode te kunnen toepassen, moet bij de Belastingdienst een ‘Verklaring niet-afgetrokken premies’ worden aangevraagd. De verzekerde moet zelf aantonen dat hij een deel van de lijfrentepremies niet in aftrek heeft gebracht. Bijvoorbeeld aan de hand van de belastingaangiftes en -aanslagen uit het verleden.

De Belastingdienst verklaart vervolgens voor welk bedrag de saldomethode mag worden toegepast. Met deze verklaring kunt u de verzekeringsmaatschappij verzoeken om het saldodeel onbelast uit te keren.

Niet altijd saldomethode

Niet álle niet-afgetrokken premies. Niet alle niet-afgetrokken premies vallen zonder meer onder de saldomethode. Lijfrentepremies die betaald zijn vóór het jaar 2010, vallen volledig onder de saldomethode, mits u een verklaring van de Belastingdienst heeft. Voor premies die betaald zijn na het jaar 2009, geldt er een beperkte saldomethode, namelijk voor maximaal € 2.269,- per jaar.

Wat heeft de rechter nu beslist?

Hof Den Haag. Tot voor kort eiste de Belastingdienst dat u volledig bewees dat u de premies niet had afgetrokken. Dat was best wel lastig, want het gaat vaak over jaren waarvan u de belastingaangiftes en -aanslagen niet meer allemaal heeft bewaard.

Nu aannemelijk maken! Het is nog steeds zo dat u zelf de fiscus ervan moet overtuigen dat de premies niet zijn afgetrokken, maar de bewijslast is wat lichter geworden door de beslissing van het Gerechtshof Den Haag (LJN: BZ6446, 08.01.2013): u moet ‘aannemelijk maken’ in plaats van ‘aantonen’ dat de premies niet zijn afgetrokken.

Inkomen onveranderd? ‘Aannemelijk maken’ is een lichtere vorm van bewijs dan ‘aantonen’. De bal ligt echter nog steeds wel bij u! (In deze zaak werd hiervoor aangevoerd - en door het Hof geaccepteerd - dat het jaarloon ten opzichte van het voorafgaande jaar vrijwel niet afweek en dat er dus ook geen premie was afgetrokken).

Als u vergeten bent uw lijfrentepremies af te trekken, kunt u een deel van uw lijfrentekapitaal belastingvrij en ineens ontvangen. De bewijslast is nu lichter geworden. U moet ‘aannemelijk maken’ dat de premies niet zijn afgetrokken. Bijvoorbeeld door te wijzen op de hoogte van het aangegeven (vaste) inkomen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01