BURENRECHT - 19.06.2013

Wat moet u weten over mandeligheid?

Steeds meer woningen hebben een gezamenlijk parkeerterrein, parkje of vijver.Meestal is daarbij sprake van mandeligheid. Als makelaar komt u dat dus steeds vaker tegen. Wat moet u daarvan weten én waar moet u op letten?

Wat is eigenlijk mandeligheid?

Mandeligheid is een bijzondere vorm van eigendom die in het Burgerlijk Wetboek (voor de liefhebbers Boek 5 art. 60) als volgt is omschreven:

“Mandeligheid ontstaat, wanneer een onroerende zaak gemeenschappelijk eigendom is van de eigenaars van twee of meer erven en door hen tot gemeenschappelijk nut van die erven wordt bestemd bij een tussen hun opgemaakte notariële akte, gevolgd door inschrijving daarvan in de openbare registers.”

Dit klinkt nogal ingewikkeld, maar mandeligheid is iets wat in de praktijk vaak voorkomt. Denk bijv. aan een schutting of haag tussen twee tuinen, de gezamenlijke tussenmuur of de fundering. Allemaal voorbeelden uit de praktijk van alledag.

Andere voorbeelden van mandeligheid

Wijkindeling. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat een terrein met bijv. groen, water en/of parkeerplaatsen in mandeligheid is uitgegeven. Denk aan woonerven of een gezamenlijk parkeerterrein op een binnenplein midden in een carré van woningen. Dit kan problemen geven.

Samen parkeren. Zo’n gezamenlijk parkeerterrein betekent bijvoorbeeld dat de parkeerplaatsen op dat terrein van de eigenaren gezamenlijk zijn en niemand recht heeft op een eigen parkeerplaats. In de praktijk blijkt dit vaak een groot twistpunt te zijn. Iedere bewoner wil namelijk zo dicht mogelijk bij zijn woning parkeren. En bovendien moeten de eigenaren samen voor het onderhoud zorgen en dat is lastig als er problemen zijn over de parkeerplekken.

Waarom dan toch?

Voordelen. In veel nieuwbouwwijken kiezen gemeenten en projectontwikkelaars er steeds vaker voor om grond in mandeligheid uit te geven. De redenen hiervoor zijn vaak:

  • de bevordering van de sociale cohesie (burencontact);
  • de kosten van het onderhoud neerleggen bij de bewoners.

Eigen keuze. Het komt ook steeds vaker voor dat men kiest voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Ook dit is een vorm van mandeligheid.

Mandeligheid en verplichtingen

Wat komt daarbij kijken? Iedere eigenaar is samen met de andere mede-eigenaren, verplicht de mandelige zaken:

  • te onderhouden
  • te reinigen
  • te vernieuwen (indien nodig)

Rekening houden met de anderen. Het spreekt voor zich dat een eigenaar rekening moet houden met zijn mede-eigenaren. Oftewel: hij mag geen gebruik maken van de mandelige zaken op een manier die inbreuk maakt op de rechten van de andere eigenaren.

Vereniging. Gaat de mandeligheid verder dan bijv. een heg, dan wordt er vaak voor de oprichting van een terrein- of beheervereniging gekozen. Dit is géén ‘gewone’ Vereniging van Eigenaars.

Tip. Koopt of verkoopt u voor uw cliënt een woning met bijv. een gezamenlijk parkeerterrein? Informeer dan hoe het geregeld is met dit terrrein en of er bijzonderheden of problemen zijn.

Bent u betrokken bij de (ver)koop van een woning met bijvoorbeeld een mandelige parkeerplaats, breng dan goed in kaart hoe die mandeligheid is geregeld en of er problemen zijn. Zorg dat kopers weten wat er bij mandeligheid komt kijken, zoals de plicht om mee te betalen aan onderhoud, reiniging of vernieuwing.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01