BOUWRECHT - 10.10.2014

Ruimere regels voor vergunningvrij bouwen

Vanaf 1 november 2014 gaan er veel ruimere regels gelden voor het vergroten van een woning of het plaatsen van een mantelzorgwoning.

Vergroten hoofdgebouw. Volgens de huidige regels mag een uitbouw een maximale diepte van 2,5 m hebben. In een uitbouw van 2,5 m diep past echter nauwelijks een normale bank of eettafel. Daarom wordt de maximale dieptemaat vergroot naar 4 m.

Het is straks dus mogelijk om de woonkamer aan de achterzijde te vergroten met 4 m. Datzelfde geldt voor een serre aan de zijkant van uw huis (mits 1 m achter de voorgevel). Bovendien kunnen bestaande aan- en uitbouwen vergunningvrij worden uitgebreid.

Mantelzorgwoning. Iemand die mantelzorg nodig heeft, kan in het achtererfgebied van zijn mantelverzorger gaan wonen. Andersom is ook mogelijk. Een mantelverzorger kan straks een mantelzorgwoning betrekken bij het huis van degene aan wie hij mantelzorg verleent. Ook een bestaand bijgebouw kan geschikt worden gemaakt voor dit doel. Doel van de mantelzorgwoning is dat hulpbehoevenden beter door hun eigen familie of vrienden kunnen worden ondersteund, zodat zij zo lang mogelijk in hun eigen leefomgeving kunnen blijven wonen.

Bijbehorend bouwwerk (met kap). Een zogenoemd ‘bijbehorend’ bouwwerk op meer dan 4 m afstand van het hoofdgebouw, mag nu maximaal 3 m hoog zijn. Straks mag dat 5 m hoog zijn. Voor een gebouw met een hoogte tussen 3 en 5 m geldt de eis van een schuin dak. Staat zo’n bijbehorend bouwwerk in het achtererfgebied op meer dan 4 m (momenteel nog 2,5 m) van het hoofdgebouw, dan moet het qua gebruik functioneel ondergeschikt zijn aan het hoofdgebouw. Denk bijvoorbeeld aan de realisering van een garage, berging of plantenkas. Dit voorschrift blijft gewoon gelden.

Vanaf 1 november 2014 is het veel gemakkelijker om een woning uit te breiden. Ook kan vanaf dan een mantelzorgwoning in de achtertuin geplaatst worden. Adviseer uw cliënt over deze regels.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01