ERVEN EN SCHENKEN - 01.10.2014

Schenken of erven, wat met het buitenland?

Schenk- of erfbelasting wordt geheven over het vermogen dat iemand verkrijgt door een gift of nalatenschap van een ander die in Nederland woont. Emigratie betekent niet direct dat men af is van de Nederlandse fiscus. Hoe zit dit?

Binnen 10 jaar

Net zoals voor de heffing van erfbelasting is het dus ook voor de heffing van schenkbelasting niet vereist dat de verkrijger in Nederland woont.

Regel. Er geldt als regel dat een Nederlander die naar het buitenland emigreert en binnen tien jaar daarna overlijdt of een schenking doet, voor de heffing van erf- of schenkbelasting geacht wordt nog steeds in Nederland te wonen. Voor de wettelijke regel dat iemand tot verloop van een periode van tien jaar geacht wordt nog in Nederland te wonen, geldt wél als voorwaarde dat die persoon de Nederlandse nationaliteit heeft.

Voor buitenlanders geldt die regel dus niet! Als iemand, ongeacht van welke andere nationaliteit, in Nederland heeft gewoond en daarna Nederland verlaat, wordt hij voor de heffing van schenkbelasting geacht nog altijd in Nederland te wonen als hij binnen een termijn van één jaar na zijn vertrek uit Nederland een schenking doet.

Ook nog belasting in het buitenland? Omdat de Nederlandse erf- en schenkbelasting ook geldt voor personen die inmiddels in het buitenland wonen, bestaat er de kans dat er zowel in Nederland als in het nieuwe vaderland belasting betaald moet worden. Voor die situatie heeft Nederland met een aantal landen afspraken gemaakt en verdragen gesloten. Welk verdrag van toepassing is, is afhankelijk van het land waar de betreffende persoon is overleden of de schenking heeft gedaan.

Testament. Ook is het vaak mogelijk om bij een Nederlandse notaris een testament op te maken, waarbij uitdrukkelijk wordt gekozen voor het Nederlands recht. Veel landen zullen die rechtskeuze volgen.

Onroerend goed. Dat is echter anders als in het buitenland een onroerende zaak (woonhuis, appartement, bedrijfspand of bouwgrond) wordt aangekocht. Want voor de regeling van onroerend goed is altijd het recht van toepassing van het land waar de onroerende zaak is gelegen. Dan is dubbele belastingheffing meestal onvermijdelijk en kunnen de speciale belastingverdragen die Nederland heeft gesloten, mogelijk uitkomst bieden.

Nieuwe Europese Erfrechtverordening

Per 2015. Op 17 augustus 2015 wordt de Europese Erfrechtverordening van kracht. Dat betekent dat een rechtskeuze voor het Nederlandse recht door de andere lidstaten van de Europese Unie (uitgezonderd Groot-Brittannië, Ierland en Denemarken) moet worden gerespecteerd.

De gehele nalatenschap van de overledene moet dan volgens de regels van het Nederlandse erfrecht én volgens de bepalingen in het Nederlandse testament worden afgehandeld (uiteraard onder voorbehoud dat dit het laatste testament was van de overledene, waarbij alle voorgaande testamenten werden herroepen).

Dat geldt dus óók voor onroerende zaken die in andere lidstaten van de Europese Unie liggen. Daarbij moet worden bedacht dat de rechtskeuze voor het Nederlandse recht alleen door andere landen wordt gerespecteerd voor wat betreft het aanwijzen van de erfgenamen en het afhandelen van de nalatenschap.

De belastingheffing zit wat dat betreft nog niet op één lijn en wordt nog steeds overgelaten aan de afzonderlijke lidstaten van de Europese Unie. Daarvoor moet dus nog steeds naar de verschillende verdragen worden gekeken!

Er is kans dat er zowel in Nederland als in het nieuwe vaderland belasting betaald moet worden. Het is vaak mogelijk om bij een Nederlandse notaris een testament op te maken, waarbij uitdrukkelijk wordt gekozen voor het Nederlands recht. Veel landen zullen die rechtskeuze volgen. Bespreek dit met de notaris van uw keuze.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01