DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 28.04.2016

Let op bij wijziging huwelijkse voorwaarden

Veel DGA’s zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden. Aanpassing hiervan heeft niet alleen gevolgen binnen uw relatie. Uit een recente uitspraak blijkt dat een wijziging ook kan leiden tot een aangepaste aangifte en zelfs belastingheffing.

Wat speelde er?

Deel woning aan BV verhuurd. In deze zaak bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 25.03.2016 (RBZWB:2016:811) , gaat het om een directeur-grootaandeelhouder (DGA) die woont en werkt in een woonboerderij. Het bedrijfsgedeelte stelt hij ter beschikking aan zijn eigen BV.

Belast in box 1. Fiscaal betekent dit dat hij te maken heeft met de terbeschikkingstellingsregeling. Dit wil zeggen dat de huuropbrengsten worden belast tegen het progressieve belastingtarief van box 1. Hetzelfde geldt voor een eventuele verkoopwinst of een eventueel verkoopverlies.

Aanpassing huwelijkse voorwaarden. In 2008 besluiten de DGA en zijn vrouw om hun huwelijkse voorwaarden aan te passen. Dit vindt waarschijnlijk plaats met het oog op hun echtscheiding die enige tijd later wordt uitgesproken. De huwelijkse voorwaarden worden zodanig aangepast dat de woonboerderij in een beperkte gemeenschap van goederen valt. De man heeft recht op 70% van dit pand en de vrouw op 30%.

Niet in aangifte verwerkt. Bij het indienen van de belastingaangifte over 2008 wordt hiermee echter geen rekening gehouden. Het bedrijfsgedeelte wordt nog steeds voor 100% aangegeven bij de man. Dat is feitelijk onjuist omdat de vrouw op basis van het gewijzigde huwelijksvermogensregime aanspraak maakt op 30% van dit pand.

Standpunt inspecteur

Verkoop woonboerderij. Uiteindelijk wordt in 2009 het gehele pand verkocht voor een bedrag van € 1,1 miljoen. Er moet daarbij ook worden afgerekend over het bedrijfsgedeelte. Er ontstaat discussie met de inspecteur over welk deel van de koopsom hieraan moet worden toegerekend.

Foutieve aangifte. Tijdens deze discussie wordt ook duidelijk dat reeds in 2008 30% van het pand is overgegaan op de vrouw. Deze overgang had in dat jaar moeten leiden tot een fiscale afrekening bij de man. Deze afrekening heeft echter niet plaatsgevonden en de navorderingstermijn is inmiddels verstreken.

Uitspraak rechter

Foutenleer. De rechter is van mening dat de Belastingdienst nog steeds in 2009 over het gehele bedrijfsgedeelte mag heffen. Weliswaar is 30% reeds in 2008 aan de inmiddels ex-echtgenote overgedragen, maar dit mag met een beroep op de foutenleer in 2009 worden meegenomen.

Commentaar

Fiscale gevolgen. Het wijzigen van de huwelijkse voorwaarden vond in deze zaak waarschijnlijk plaats met het oog op de echtscheiding. Dit had echter ook gevolgen voor de ter beschikking gestelde bedrijfsruimte. Een gevolg dat niemand onderkende en dus ook niet als zodanig werd verwerkt in de belastingaangifte. Let op. Als u, om welke reden dan ook, voornemens bent uw huwelijksvermogensregime te wijzigen, kijk dan goed naar de fiscale gevolgen hiervan. Bij een terbeschikkingstelling kan dit namelijk een overdracht met fiscale afrekening tot gevolg hebben.

Rechtspraak Rechtbank Zeeland-West-Brabant, RBZWB:2016:811 (BT 21.07.04)

Een aanpassing van het huwelijksvermogensregime kan gewenst zijn. Bedenk daarbij wel dat deze aanpassing ook gevolgen kan hebben voor uw belastingheffing. Zo kan de overgang van een ter beschikking gestelde zaak leiden tot een kostbare fiscale afrekening.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01