DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 28.04.2016

Salaris of dividend, kunt u kiezen?

Als DGA kunt u op twee manieren resultaat uit uw eigen BV halen, salaris of dividend. Wat is het voordeligst en wat zijn de (on)mogelijkheden?

Belastingdruk salaris versus dividend. Over uw salaris uit de BV betaalt u maximaal 52% inkomstenbelasting. Aan u als DGA kan door de BV ook dividend worden uitgekeerd. Uw BV betaalt dan eerst vennootschapsbelasting, 20% over de eerste € 200.000,- winst en 25% over het meerdere. Over de dividenduitkering betaalt u dan nog eens 25% belasting (box 2). Doorgerekend bedraagt de gezamenlijke heffing dan 40%/43,75%. Tip. Als u voor de inkomstenbelasting in het toptarief valt, zal dividend dus vaak fiscaal aantrekkelijker zijn dan salaris. Het blijft echter altijd maatwerk om het fiscale optimum te vinden, omdat aftrekposten als hypotheekrente wel verrekend kunnen worden met loon, maar niet met dividend. Let op. Hierbij moet ook rekening worden gehouden met de gebruikelijkloonregeling, op grond waarvan u als DGA verplicht bent om in 2016 minstens € 44.000,- salaris op te nemen.

Rekentool ‘Salaris of dividend?’ (BT 21.07.01)

Mag u zomaar uw salaris verlagen? Een abonnee legde ons de vraag voor of hij zijn salaris mag verlagen in ruil voor dividend. Het verlagen van salaris moet u kunnen uitleggen (minder uren gaan werken, salarisniveau gelijkwaardige functies, etc.). De hoogte van het salaris moet u niet min of meer willekeurig vaststellen. Vermijd grote schommelingen. Bij een verandering moet u kunnen uitleggen waarom.

Dividend in plaats van vakantiegeld? Veel DGA’s keren zichzelf (net zoals gewone werknemers) in mei vakantiegeld uit. In de jaarrekening wordt dan vaak een voorziening gevormd voor het vakantiegeld. Kunt u deze voorziening in het resultaat laten vallen en in plaats van vakantiegeld dividend uitkeren? Het antwoord zal doorgaans ‘nee’ zijn. Om de voorziening te mogen vormen, moet er een recht op vakantiegeld bestaan. U kunt dan ook niet zomaar besluiten dit niet meer uit te keren. De Belastingdienst kan dan het salaris van de DGA corrigeren dan wel de gevormde voorziening in de vennootschapsbelasting van het jaar ervoor corrigeren.

DGA-salaris met terugwerkende kracht veranderen gaat niet. Probeer de fiscaal optimale balans tussen salaris en dividend te vinden, maar vermijd grote schommelingen.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01