Hoe komt de overname van een BV niet aan de grote klok?
Concurrentie. Jan is directeur-grootaandeelhouder (DGA) van Jako Holding BV. Deze holding-BV is op haar beurt weer DGA van Jako BV. Jan krijgt het aanbod om alle 180 aandelen over te nemen van een andere BV die in dezelfde branche werkzaam is. Alleen wil hij dat niet aan de grote klok hangen. Hij heeft er geen behoefte aan dat de concurrentie van de overname op de hoogte komt.
Wat moet de notaris doorgeven?
Opgave verplicht. Die kans is behoorlijk aanwezig. Bij de overname van alle aandelen van een BV heeft de notaris immers de plicht om alle wijzigingen door te geven aan het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Als na de overdracht van de aandelen de huidige directeur wordt ontslagen en er een nieuwe directeur wordt benoemd, moet dat worden ingeschreven in het Handelsregister. Ook als er een nieuwe enig aandeelhouder is, moet daarvan opgave worden gedaan.
Dezelfde directeur. Om te voorkomen dat de concurrentie argwaan krijgt door de benoeming van een nieuwe directeur, wordt met de verkoper van de aandelen overeengekomen dat die (althans voorlopig) nog directeur blijft van de BV die wordt overgenomen. Omdat de directie hetzelfde blijft, hoeft er geen opgave te worden gedaan aan het Handelsregister. Mocht de huidige directeur zijn boekje te buiten gaan, dan kan Jan meteen ingrijpen. Hij heeft immers (via Jako Holding BV) alle aandelen in bezit en heeft daardoor altijd het recht om de huidige directeur te ontslaan en een nieuwe directeur te benoemen.
Enig aandeelhouder. De 180 aandelen moeten worden gekocht door Jako Holding BV. Daardoor komt de overgenomen BV als tweede werk-BV (naast Jako BV) onder de holding-BV te hangen. Dat zou echter betekenen dat Jako Holding BV als nieuwe enig aandeelhouder moet worden ingeschreven in het Handelsregister. Bij de concurrentie gaat er dan wel een lampje branden. En dat is niet de bedoeling.
Twee kopers. Daarom wil Jan Jako Holding BV 179 aandelen laten kopen en Jako BV één aandeel. Na de overname is er dan geen ‘enig aandeelhouder’ want er zijn twee nieuwe aandeelhouders. In dat geval zegt de wet dat die niet hoeven te worden ingeschreven in het Handelsregister. Nadeel is echter dat Jako BV voor een (zij het slechts gering) deel jaarlijks meedeelt in de winst van de overgenomen BV. En eigenlijk is het de bedoeling dat die winst geheel bij Jako Holding BV terechtkomt.
Wat is een oplossing?
Juridische eigendom. Gelukkig weet de adviseur van Jan raad. Dan moeten eerst alle 180 aandelen worden gekocht door Jako Holding BV. Onmiddellijk daarna draagt de holding-BV alleen de juridische eigendom (en dus niet de economische eigendom!) van één aandeel over aan Jako BV. Daardoor zijn er weer twee aandeelhouders en hoeft er geen opgave te worden gedaan aan het Handelsregister. De concurrent is dan nergens van op de hoogte.
Lege dop. Omdat alleen de juridische eigendom is overgedragen, komt het winstrecht dat aan het aandeel is verbonden ten goede aan de holding-BV. Het aandeel dat Jako BV heeft, is niet meer dan een lege dop. En dat is precies de bedoeling!