PROEFTIJD - 27.01.2017

Jullie kennen me toch al lang!

U mag geen proeftijd overeenkomen als u al weet (of kunt weten) dat de betrokken werknemer geschikt is voor de functie. Dat kan ook het geval zijn als die geschiktheid bij zijn vorige werkgever is gebleken. Wat zei de rechter?

Proeftijd = kennismaken. Tijdens de proeftijd kan een werknemer van de ene op de andere dag worden ontslagen, om welke reden dan ook. Omdat werknemers in die periode vrijwel rechteloos zijn, stelt de wet stringente eisen aan de geldigheid van een proeftijdbeding. Soms mag er zelfs helemaal geen proeftijd worden afgesproken.

U weet wat ik kan!

Dezelfde werkgever. De proeftijd is feitelijk bedoeld om te kunnen beoordelen of een werknemer geschikt is voor zijn functie. Daarom mag er geen proeftijd worden afgesproken in een opvolgende arbeidsovereenkomst tussen dezelfde werkgever en werknemer. Normaliter weet een werkgever immers wel of een werknemer die al bij hem in dienst is, ook geschikt is voor een andere functie. Dat is alleen anders als die nieuwe functie andere vaardigheden en verantwoordelijkheden vereist.

Uw kantinemedewerkster krijgt de functie van secretaresse. Het is maar afwachten of zij ook een goede secretaresse zal zijn, dat vraagt immers heel andere vaardigheden en verantwoordelijkheden. Daarom mag u in het arbeidscontract voor de functie van secretaresse opnieuw een proeftijd opnemen, ook al is zij al jaren bij u in dienst als kantinemedewerkster. Dat is anders als de secretaresse van uw adjunct-directeur voortaan als uw secretaresse wil gaan werken. Omdat u dan al weet of zij geschikt is voor de functie van secretaresse, mag er niet opnieuw een proeftijd worden overeenkomen.

Zij kennen mij al ...

Andere werkgever. De wet bepaalt ook dat er geen proeftijd mag worden overeengekomen in het arbeidscontract met een werkgever die redelijkerwijs als opvolger van de vorige werkgever moet worden aangemerkt. Dat kan tot discussie leiden.

Onbekend bij zusterbedrijf?

Een casus. Anita werkte sinds 2014 als general manager van een Nederlandse holding in Singapore. Vorig jaar nam ze ontslag om in Hamburg een Duitse vestiging van de holding op te zetten. Ze ging daar aan de slag op basis van een arbeidscontract voor onbepaalde tijd met een proeftijd van twee maanden. Op het contract was Nederlands recht van toepassing verklaard. De holding besloot echter al snel om toch maar geen Duitse vestiging te openen, zodat ze al na zes weken, tijdens de proeftijd, werd ontslagen. Anita vocht het ontslag aan, omdat er volgens haar geen proeftijd had mogen worden overeengekomen.

Opvolgend werkgever. Rechtbank Rotterdam, 13.09.2016 (RBROT:2016:9638) , stelt vast dat de werkneemster in Singapore altijd uitstekend heeft gefunctioneerd. Bovendien heeft ze de Duitse nationaliteit en is ze in de buurt van Hamburg opgegroeid. Haar oude werkgever in Singapore wist dus dat zij bij uitstek geschikt was om de nieuwe vestiging in Duitsland op te zetten. Hoewel de oude en nieuwe werkgever formeel twee verschillende bedrijven zijn, bestaan tussen beide zodanige banden dat het door de oude werkgever verkregen inzicht in haar geschiktheid in redelijkheid ook moet worden toegerekend aan de nieuwe werkgever. Dit betekent dat er geen proeftijd mocht worden afgesproken. Nu het proeftijdbeding nietig is, is ook de opzegging nietig en dient de werkgever het loon door te betalen totdat het dienstverband rechtsgeldig is beëindigd.

U mag geen proeftijd overeenkomen als u al weet of de werknemer geschikt is voor zijn functie. Dat geldt ook als u als opvolgend werkgever van de voormalige werkgever kan worden aangemerkt, bijvoorbeeld omdat beide bedrijven tot dezelfde organisatie behoren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01