CONTRACT - 26.01.2017

Zakelijk telecomabonnement; wat nu?

Er is een gunstige wijzinging in de Telecommunicatiewet sinds 1 oktober 2016. Wat kunt u hier nu mee?

Door een wijzing in de Telecommunicatiewet mag u sinds 1 oktober 2016 een zakelijk telecomabonnement na de einddatum van het contract (oftewel: de contractperiode) maandelijks en kosteloos beëindigen.

Maandelijks opzegbaar. Na het einde van een afgesloten contract wordt een telecomabonnement vaak ‘stilzwijgend verlengd’. Vanaf 1 oktober 2016 geldt in die gevallen een opzegtermijn van maximaal één maand. Een langere opzegtermijn, van maximaal drie maanden, is alleen nog maar toegestaan als u als klant daar uitdrukkelijk mee heeft ingestemd. Een afgeleide of stilzwijgende instemming, bijv. een langere opzegtermijn opnemen in de algemene voorwaarden, mag niet meer.

Was al voor consumenten. Consumenten kunnen sinds 2011 al na de contractperiode maandelijks opzeggen (zgn. ‘Wet Van Dam’), maar nu hebben dus ook ondernemers de mogelijkheid hun zakelijk telecomabonnement na de contractperiode maandelijks te beëindigen. Vóór de wetswijziging van 1 oktober 2016 was het vaak zo dat zakelijke telecomabonnementen na de contractperiode wel beëindigd konden worden, maar met een opzegtermijn van bijv. drie of zes maanden.

Welke? Onder een telecomabonnement wordt verstaan: telefoon-, internet- en televisieabonnementen. De wetswijziging geldt ook voor bestaande contracten die vóór 1 oktober stilzwijgend zijn verlengd. De wijziging geldt voor de volgende telecomcontracten:

  • contracten die vóór 1 oktober 2016 voor bepaalde tijd (bijv. twee jaar) zijn ingegaan en die al stilzwijgend zijn verlengd of vernieuwd;
  • contracten die na 1 oktober 2016 zijn ingegaan en stilzwijgend worden verlengd of vernieuwd;
  • contracten voor onbepaalde tijd kunnen altijd beëindigd worden met een opzegtermijn van maximaal één maand.

Voorwaarden nog niet aangepast? Vele zakelijke telecomaanbieders hebben hun algemene voorwaarden misschien nog niet aangepast. Dat betekent echter niet dat ze hieraan niet gebonden zijn. De wetswijziging geldt voor alle zakelijke telecomaanbieders.

Per 01.10.2016 kunnen zakelijke telecomabonnementen, na de contractperiode, maandelijks opgezegd worden. Dit geldt ook voor bestaande telecomabonnementen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01