WERVING - 08.06.2017

Als u alleen een jonkie wilt

Onlangs werd een grote supermarktketen op de vingers getikt omdat zij in een vacaturetekst uitdrukkelijk vroeg om een scholier. Wat mag er wel?

Wat speelde er? De supermarkt had in een vacature specifiek gevraagd om een scholier en er hing een oproep voor jongeren van 16 of 17 jaar. Er was geen reden vermeld voor het leeftijdsonderscheid en er werd niet geworven voor een bepaalde functie. Er werd een klacht ingediend bij het College voor de Rechten van de Mens wegens het maken van een verboden onderscheid (discriminatie) op grond van leeftijd.

Wat zegt het college? Het college (09.05.2017, nr 2017-59) oordeelde dat er sprake was van discriminatie: “Er wordt op grond van leeftijd gediscrimineerd doordat in de vacatures wordt aangegeven dat de voorkeur wordt gegeven aan scholieren en/of studenten. Het overgrote deel van de scholieren en studenten is jong (tussen 12 en 30 jaar), waardoor met name oudere personen worden uitgesloten.”

Wat mag er niet? De wet verbiedt werkgevers onderscheid te maken in leeftijd bij het werven van nieuwe werknemers. Leeftijd zegt nl. niets over de geschiktheid van een sollicitant. In dit geval leidden de criteria ‘scholier’ en ‘student’ echter wel tot een onderscheid op grond van leeftijd.

Uitzondering. Er mag wel onderscheid naar leeftijd worden gemaakt als er een zgn. ‘objectieve’ rechtvaardiging voor bestaat. Zo is onderscheid toegestaan als het is gebaseerd op werkgelegenheids- of arbeidsmarktbeleid ter bevordering van de arbeidsparticipatie van bepaalde leeftijdscategorieën, voor zover dit beleid wettelijk is vastgesteld.

Niet alleen voor supermarkten ... Deze zaak speelde in een supermarkt en daar kent met het fenomeen ‘hulpkrachten’. Hulpkrachten verrichten werk waarvoor geen werkervaring, opleiding of andere competenties nodig zijn, gedurende maximaal 12 uur per week. Volgens het advies is een voorkeur voor jongeren in supermarkten alleen toegestaan als er sprake is van hulpkrachten. Wij gaan ervan uit dat dit ook voor andere branches geldt, zolang het maar gaat om ‘eenvoudig’ werk dat gedaan kan worden zonder ervaring, opleiding of andere competenties en voor maximaal 12 uur per week.

U mag vragen om een jongere als voor de uitvoering van het werk geen ervaring, opleiding of andere competenties nodig zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01