PENSIOEN - 30.06.2017

Directeur in privé aansprakelijk voor betaling pensioenpremies!

Als een BV niet op tijd de pensioenpremies betaalt, kan de DGA daarvoor dan in privé aansprakelijk worden gesteld? Wat staat er in de wet? Wat heeft de rechter nu beslist? Wat is raadzaam om goed te bewaken? Wat is een waterdichte oplossing?

Geen premies betaald. Piet was DGA van DTP Transport BV. Vorig jaar heeft hij de aandelen van de BV verkocht. Door het pensioenfonds wordt hij in privé aansprakelijk gesteld voor de betaling van achterstallige pensioenpremies. Het gaat om € 402.400,-. Volgens het pensioenfonds zijn er vijf jaar geen pensioenpremies betaald en is er ook geen mededeling gedaan van betalingsonmacht.

Geen inzicht in cijfers. Piet wijst elke aansprakelijkheid van de hand. Het pensioenfonds heeft geen inzicht gegeven hoe de nota’s tot stand zijn gekomen. De lijst van werknemers die door het pensioenfonds is toegezonden, is afkomstig van het UWV. Volgens Piet klopt daar niets van. Daarbij heeft hij meermaals geprobeerd om via het werkgeversportaal de premie’s te corrigeren op basis van de juiste gegevens, maar dat lukte niet.

Niks te verwijten? Piet kan de gegevens ook niet meer controleren omdat hij de administratie heeft overgedragen aan de koper van de aandelen. Ten slotte stelt hij dat hij alles heeft gedaan wat redelijkerwijs van hem mocht worden verwacht. Maar door de markomstandigheden beschikte de BV over onvoldoende middelen. Persoonlijk kan hem niets worden verweten.

Wat moet er wettelijk bewaakt worden?

Wet Bpf 2000. Op basis van de Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds (Wet Bpf 2000) is een BV-werkgever verplicht om tijdig alle juiste en correcte gegevens van de werknemers aan het pensioenfonds te verstrekken. Ook dient de BV onmiddellijk mededeling te doen van betalingsonmacht van de pensioenpremie’s. Wordt er aan deze verplichtingen niet voldaan, dan wordt er vermoed (behoudens tegenbewijs) dat niet-betaling aan de bestuurder van de BV is te wijten en is hij in privé aansprakelijk.

Makkelijk na te rekenen. Dat het pensioenfonds geen inzicht heeft gegeven in de nota’s, gaat er bij de rechter niet in. De nota’s hebben betrekking op de periode dat Piet directeur was van de BV. Daardoor wordt hij geacht te weten hoeveel werknemers er werkzaam zijn bij het bedrijf. Met een eenvoudige rekensom was voor hem het premiebedrag te berekenen dat moest worden afgedragen. Dat de gegevens van het pensioenfonds zijn verkregen via het UWV, is niet van belang. Het gaat erom of de gegevens juist zijn.

Voor eigen risico. Ook kan het pensioenfonds bewijzen dat er een inlognaam en een wachtwoord naar DTP Transport BV zijn gezonden. Daarom kan het pensioenfonds niet worden verweten dat het geen toegang heeft verstrekt tot het werkgeversportaal. Dat Piet niet meer beschikt over de personeelsadministratie, is voor de rechter niet van belang. Hij heeft zelf een koper voor de aandelen uitgekozen, dus dat komt geheel voor zijn risico.

Wat moet u nu met deze uitspraak?

Meldplicht. Dat door de marktomstandigheden de BV te weinig liquide middelen had, is volgens de rechter geen excuus. Als directeur had Piet de plicht om de betalingsonmacht direct te melden. Dat heeft hij niet gedaan. Dus vindt de Rechtbank Rotterdam, 10.05.2017 (RBROT:2017:3539) , dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Dus is de DGA hier in privé aansprakelijk voor betaling van € 402.400,- aan achterstallige premies, te vermeerderen met rente. Ook moet hij € 9.160,- aan proceskosten betalen!

Tip. Bewaak dat betalingsonmacht van pensioenpremies tijdig (binnen twee weken) gemeld wordt, zo voorkomt u (privé)aansprakelijkheid.

Download het model ‘Melding betalingsonmacht’ van http://tipsenadvies-administrateur.nl/download (FM 01.04.08).

Een directeur (DGA) kan in privé aansprakelijk worden gesteld voor onbetaalde pensioenpremies. Het is raadzaam om personeelsgegevens tijdig, correct en volledig aan het pensioenfonds door te geven. Ook moet er meteen melding worden gemaakt van betalingsonmacht. Gebruik hiervoor het model ‘Melding betalingsonmacht’. Bewaak dit, want zo wordt het risico maximaal beperkt!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01