BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 29.08.2017

Splitsing van BV! Waarom en waar moet u aan denken?

Waarom zou een BV worden gesplitst? Wat is daarvan het voordeel? Hoe gaat dat in zijn werk? Welke termijnen zijn van belang? Wat moet u bewaken? Wat is goed om te weten?

Wat is ‘splitsing’?

Bij splitsing van een BV draagt de splitsende BV haar gehele vermogen (of een deel daarvan) over aan een of meer nieuwe BV’s die bij de akte van splitsing worden opgericht.

Door de splitsing gaan activa en passiva van de splitsende BV ‘onder algemene titel’ over op de nieuwe BV (of BV’s). De overdracht van een bedrijfspand, BV-aandelen, machines, voorraden en vervoermiddelen hoeft niet bij afzonderlijke akten te worden geregeld.

Waarom splitsing?

Belangrijke redenen in de praktijk. De belangrijkste redenen om te besluiten tot splitsing van een BV zijn:

  • herstructurering: uit oogpunt van efficiëntie kan het van belang zijn om de BV-onderneming te splitsen. Participeren meerdere aandeelhouders in één holding-BV, dan kan de holding-BV worden gesplitst in drie afzonderlijke holdingvennootschappen;
  • verzelfstandiging: heeft een BV meerdere uiteenlopende bedrijfstakken, dan kunnen door een splitsing de verschillende bedrijfsonderdelen worden verzelfstandigd;
  • conflictsituatie: heeft een BV twee aandeelhouders die onderling problemen hebben, dan kunnen ze door de splitsing ieder hun eigen BV oprichten. Aan iedere nieuwe BV wordt de helft van het vermogen van de splitsende BV overgedragen. Na de splitsing heeft iedere aandeelhouder zijn eigen onderneming, zonder door de ander te worden belemmerd.

Twee mogelijkheden

Een BV kan op twee manieren worden gesplitst:

  1. zuivere splitsing: de splitsende BV houdt op te bestaan en het vermogen gaat over op ten minste twee nieuwe BV’s die bij de splitsing worden opgericht;
  2. afsplitsing: de splitsende BV blijft bestaan en een deel van het vermogen gaat over op ten minste één nieuwe BV die bij de splitsing wordt opgericht.

Fiscaal bekeken

De winst van de splitsende BV mag ‘geruisloos’ (= zonder directe fiscale afrekening met de fiscus) worden doorgeschoven naar de nieuwe BV(‘s). Daarvoor hoeft er geen verzoek te worden ingediend bij de Belastingdienst. Wel moeten de overgedragen vermogensbestanddelen op de balans van de nieuwe BV op hetzelfde bedrag worden gewaardeerd als waarvoor ze te boek stonden op de balans van de splitsende BV. Ook moeten voor zowel de splitsende BV als de nieuwe BV(’s) dezelfde winstbepalingsregels gelden.

Procedure. De procedure om te komen tot splitsing van een BV is aan strenge wettelijke regels gebonden. Dat gebeurt in nauw overleg met de accountant en de notaris. Lees verder wat u moet bewaken.

Splitsingsvoorstel. Door het bestuur (de directie) van de splitsende BV moet een splitsingsvoorstel worden opgesteld. Daarin moet in ieder geval staan:

  • de rechtsvorm, namen en zetel van de splitsende BV en de nieuwe op te richten BV(‘s) (de verkrijgende BV(’s));
  • het ontwerp van de statuten van de verkrijgende BV(’s);
  • een beschrijving en waardebepaling van de vermogens die overgaan op de verkrijgende BV(’s);
  • de ruilverhouding van de aandelen (in geval van afsplitsing);
  • de samenstelling van het bestuur van de verkrijgende BV(’s);
  • het tijdstip van overgang van de (gedeeltelijke) onderneming;
  • de voornemens omtrent werkzaamheden;
  • de vermelding van wie het besluit tot splitsing moet goedkeuren.

Het splitsingsvoorstel moet door elke partij bij de splitsing worden getekend.

Toelichting. In een schriftelijke verklaring worden de redenen voor de splitsing toegelicht met de te verwachten gevolgen voor de werkzaamheden en een toelichting vanuit juridisch, economisch en sociaal oogpunt.

Accountantsverklaring

Met betrekking tot het splitsingsvoorstel is een accountantsverklaring vereist. Ook stelt de accountant de ruilverhouding van de aandelen vast. Ten slotte stelt de accountant een verslag op met zijn oordeel omtrent de mededelingen in de toelichting.

Deponeren. Daarna wordt (door de notaris) bij het Handelsregister ter inzage gelegd:

  • het voorstel tot splitsing;
  • de laatste drie vastgestelde jaarrekeningen van de splitsende BV;
  • de jaarverslagen over de laatste drie jaar voor zover deze ter inzage moeten liggen.

Let op. Zijn er meer dan zes maanden verstreken na het einde van het laatste boekjaar, dan moet er een tussentijdse vermogensopstelling worden opgemaakt.

Tip. Het is raadzaam om tijdig in overleg te treden met de accountant en de notaris. Formuleer uw opdracht schriftelijk en zet hierin duidelijk binnen welke termijn u de zaken geregeld wilt hebben voor uw bedrijf. Zo staat u juridisch sterk, en bewaakt en voorkomt u dat de gehele procedure een jaar moet worden uitgesteld omdat de gestelde termijn niet meer haalbaar blijkt te zijn.

Publicatie. Door middel van een advertentie in een landelijk dagblad (door de notaris) wordt aangekondigd dat alle stukken van de splitsing ter inzage liggen bij het Handelsregister en bij het kantooradres van de splitsende vennootschap. Dat mag langs elektronische weg.

Verklaring rechtbank. Na verloop van een maand kan de notaris bij de rechtbank de zogenoemde ‘verklaring van non-verzet’ opvragen, waaruit blijkt dat er geen schuldeisers zijn die tegen de splitsing verzet hebben aangetekend.

Besluit

Door de algemene vergadering van aandeelhouders van de splitsende BV moet het besluit tot splitsing worden genomen. In geval van een zuivere splitsing is daarvoor een meerderheid vereist van 3/4 deel van de stemmen. De notulen van de vergadering worden vastgelegd bij notariële akte (notarieel proces-verbaal van vergadering).

Download van http://tipsenadvies-administrateur.nl/download (FM 01.05.06) ons model ‘Besluit algemene vergadering van aandeelhouders inzake splitsing besloten vennootschap’.

Akte van splitsing. Daarna kan de splitsingsakte worden getekend. In de akte zijn de statuten van de nieuwe verkrijgende BV(‘s) opgenomen. De notaris verklaart dat er aan alle formele vereisten is voldaan, zodat deze achteraf niet kan worden vernietigd. De splitsing wordt van kracht met ingang van de dag nadat de akte is getekend.

Inschrijven

Binnen acht dagen nadat de akte is getekend, moet de splitsing worden ingeschreven in het Handelsregister. Bewaak dit. Houdt de splitsende BV op te bestaan, dan wordt deze uitgeschreven. Had de splitsende BV een onroerende zaak (bedrijfspand) op naam staan die bij de splitsing is overgedragen, dan wordt daarvan opgave gedaan aan het Kadaster.

Ondernemingsraad. Als de splitsende vennootschap een ondernemingsraad kent, dan moet daaraan tijdig advies worden gevraagd. Het advies wordt tegelijk met het splitsingsvoorstel gepubliceerd.

Ons advies
    • Als de splitsende BV bij de splitsing de enige aandeelhouder wordt van de verkrijgende BV (moeder-dochter) of indien de aandeelhouders van de splitsende BV in gelijke verhouding aandeelhouders worden van de verkrijgende BV(‘s), is er sprake van een ‘vereenvoudigde splitsing’. In dat geval hoeft er geen ruilverhouding van aandelen te worden opgesteld en is er geen accountantsverklaring vereist. Ook hoeft er geen toelichting te worden opgesteld. Daarnaast kan het splitsingsvoorstel een stuk eenvoudiger.

Splitsing van een BV is interessant voor herstructurering van de onderneming, verzelfstandiging van bedrijfsonderdelen of bij een conflict tussen aandeelhouders. De procedure is aan strenge wettelijke regels en termijnen gebonden, bewaak deze via dit advies. Overleg tijdig met de accountant en de notaris; zo voorkomt u dat de hele procedure een jaar moet worden uitgesteld.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01