VERZEKERINGEN - 30.11.2017

Vrije advocaatkeuze

Het kan zomaar gebeuren dat u naar de rechter moet stappen met een geschil. Gelukkig heeft u een rechtsbijstandsverzekeraar! Moet u dan in zee met de jurist of advocaat van uw verzekeraar of mag u ook een andere kiezen? Hoe zit dat?

Behandelaar van de verzekeraar

Kiezen? Als u in een juridisch conflict belandt, meldt u dit zo snel mogelijk bij uw rechtsbijstandsverzekering. Deze verzekeraar heeft zelf juristen en advocaten in dienst om hun verzekerden ‘in rechte bij te staan’. Zij zullen uw geschil altijd aan een van deze medewerkers in behandeling geven. Zij zitten er niet op te wachten een dossier in behandeling te geven aan een externe behandelaar. Dat is veel duurder en verhoogt hun schadelast.

Niet prettig. Veel verzekerden vinden het niet prettig dat de behandelaar van het dossier niet bij hen thuiskomt en twijfelen aan de deskundigheid van de behandelaar. Sommige verzekerden besluiten daarom zelf een jurist of advocaat in te schakelen naar eigen keuze én op eigen kosten. Maar hoe zit het als u uw eigen behandelaar wilt kiezen, bijv. omdat u die kent van een eerdere zaak?

Vaste rechtspraak. Het is inmiddels vaste rechtspraak dat u als verzekerde een eigen advocaat of jurist mag kiezen als u naar de rechter moet. De rechtsbijstandsverzekeraar moet dan de factuur voldoen. In de praktijk blijkt dit echter nog regelmatig tot discussie te leiden. De meest recente discussie ging over de vraag wanneer er sprake is van een rechtsbijstandsverzekeraar. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft zich hierover op 29.06.2017 uitgesproken (GHARL:2017:4365) . Ook hier trekt de verzekeraar aan het kortste eind.

Ik wil zelf kiezen!

Wat speelde er? In juni 2012 krijgt verzekerde Willem een geschil met zijn werkgever. Hij was sinds 1991 lid van de Nieuwe Unie, een beroepsorganisatie in de verpleging en verzorging en hij schakelt de hulp in van de Nieuwe Unie, die ook juridische dienstverlening aan de leden verstrekt. Het geschil loopt uit tot een gerechtelijke procedure. De Nieuwe Unie wijst een advocaat uit het eigen netwerk toe, maar Willem weigert.

Verzekeraar moet betalen. De verzekerde schakelt zijn eigen advocaat in en wil de factuur indienen bij zijn verzekeraar, maar deze weigert de factuur van € 2.830,30 te betalen. De verzekerde start nu een rechtszaak tegen de Nieuwe Unie. Zowel de kantonrechter als het hof bepalen dat de Nieuwe Unie de factuur moet betalen.

Geregeld in Europa

Op grond waarvan? Er bestaat een Europese richtlijn (87/344/EEG) waarin staat vermeld dat de belangen van verzekerden ruim moeten worden beschermd. Uit deze richtlijn volgt dat een verzekerde bij een gerechtelijke of administratieve procedure zelf zijn/haar advocaat moet kunnen kiezen. Zodra er slechts sprake is van juridisch advies of bemiddeling, dan mag de verzekeraar zelf een behandelaar toewijzen. Wanneer partijen er onderling niet uitkomen en naar de rechter moeten, is er de vrije advocaatkeuze.

Twee stappen. Zolang u nog met de andere partij ‘praat’ mag de verzekeraar u een behandelaar toewijzen. Als u een andere behandelaar wilt, moet u die zelf betalen. Maar zodra u naar de rechter moet, heeft u het recht op ‘vrije advocaatkeuze’ en moet de verzekeraar die betalen. Let op. Ook een belangenorganisatie die rechtsbijstand verleent, is volgens de rechter een rechtsbijstandsverzekeraar. Tip. Check de voorwaarden van uw verzekering. Soms is er een maximum opgenomen.

Zolang u nog in overleg bent met de andere partij, mag de rechtsbijstandsverzekeraar u een behandelaar toewijzen. Schakelt u een andere behandelaar in, dan moet u die zelf betalen. Komt u er niet uit en moet u naar de rechter? Dan heeft u het recht zelf een advocaat te kiezen, op kosten van de verzekeraar.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01