BOER EN BEDRIJF - 30.11.2017

Wat zijn de plannen ten aanzien van de gebruiksnormen?

Nederland moet voor het einde van dit jaar het Ontwerp 6e Actieprogramma Nitraatrichtlijn bij de Europese Commissie inleveren. Goedkeuring van dit programma is een belangrijke voorwaarde voor derogatie. Wat is de impact?

Maatregelen gefaseerd ingevoerd

Voor een periode van vier jaar (2018-2021). Het ontwerp van dit programma is onlangs gepubliceerd. Op onderdelen kan het plan nog wijzigen. De grote lijn zal naar verwachting in stand blijven. Het Ontwerp 6e Actieprogramma Nitraatrichtlijn is bedoeld voor een periode van vier jaar (2018-2021). In het ontwerp zijn ten aanzien van de gebruiksnormen diverse aanscherpingen en een enkele versoepeling opgenomen. De diverse wijzigingen worden gefaseerd ingevoerd.

Het is de bedoeling dat er in het Ontwerp 6e Actieprogramma Nitraatrichtlijn geen (grote) herziening komt van de werkingscoëfficiënten en de stikstofgebruiksnormen. Wel zullen er een aantal kleinere wijzigingen worden doorgevoerd.

Equivalente maatregel stikstof

Per 2018. Per 2018 worden de dit jaar ingevoerde opbrengstafhankelijke stikstofgebruiksnormen (equivalente maatregel) met een aantal kilo’s verlaagd. Ook komen er enkele van de laagste staffels te vervallen. De reeds langer bestaande regeling op kleigrond (aardappelen, suikerbieten, tarwe en gerst) blijft volgens het ontwerp ongewijzigd.

Wijzigingen vanaf 2019

Maar voor 50%. Vanaf 2019 mag de stikstofgebruiksnorm voor groenbemesters op zand- en lössgronden maar voor 50% worden meegeteld. Dit geldt alleen indien u deze groenbemester na 1 augustus inzaait na de teelt van een uitspoelingsgevoelig gewas.

Daarnaast mag u vanaf dat jaar de graszaadstoppel die na de teelt van graszaad overblijft als groenbemester gaan beschouwen met de daarbij behorende stikstofgebruiksnorm. De stikstofgebruiksnorm voor de graszaadteelt van veldbeemd op kleigrond wordt vanaf 2019 verhoogd van 110 naar 130 kg.

Fosfaatgebruiksnormen

Vanaf 2020. Vanaf het jaar 2020 krijgt u volgens de plannen te maken met wijzigingen van de fosfaatgebruiksnormen. De fosfaatklasse ‘neutraal’ wordt opgesplitst in ‘neutraal’ en ‘ruim voldoende’. Tegelijkertijd worden de fosfaatgebruiksnormen aangepast.

Download de tabel ‘Nieuw voorgestelde normen en fosfaatklassen’ van http://tipsenadvies-landbouw.nl/download (LB 20.05.03).

Extra norm op bouwland hoog

Fors verlaagd. De norm van fosfaat op bouwland wordt met de ‘fosfaattoestand hoog’ fors verlaagd. Deze norm mag u met 5 kg verhogen, indien u minimaal 20 kg fosfaat in de vorm van meststoffen met een hoog gehalte aan organische stof en een laag gehalte aan stikstof toedient. De volgende meststoffen worden hierbij genoemd: groen- en gft-compost, champost en strorijke (vaste) dierlijke mest.

Nieuwe indicator fosfaattoestand. Per 2021 wordt er een nieuwe indicator voor de fosfaattoestand ingevoerd, namelijk het reeds bekende P-PAE in combinatie met PAL. Wat de gevolgen daarvan exact zijn en welke klassen hierbij worden gehanteerd, is nog niet duidelijk.

Hoewel het Ontwerp 6e Actieprogramma Nitraatrichtlijn nog niet definitief is, geeft dit een goede indicatie van waar we naartoe gaan. Download de tabel ‘Nieuw voorgestelde normen en fosfaatklassen’. Met name de aanpassingen van de fosfaatgebruiksnormen zullen een behoorlijke impact hebben.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01