FISCALE WINST - 30.11.2017

Geld in uw bedrijf houden

De rente is bij zakelijke bankrekeningen nóg lager dan bij privérekeningen. Dus geld overboeken van zakelijk naar privé? (Dit artikel geldt niet voor BV’s.)

Rente en bank. Wanneer het saldo op de zakelijke bankrekening flink is toegenomen, komen sommige ondernemers in de verleiding om geld over te boeken naar een privéspaarrekening, omdat een spaarrekening ietsje meer rentevergoeding oplevert. Bedenk echter het volgende:

  1. Over het privéspaargeld betaalt u belasting in box 3 (vrijgesteld vermogen per persoon € 25.000,- in 2017).
  2. Minder ondernemingsvermogen betekent minder opbouw of zelfs een belaste afname van de oudedagsreserve. Hier gaan we nader op in.

Oudedagsreserve. De oudedagsreserve is winst waarover u nog geen belasting heeft betaald. Van de winst over 2017 mag u 9,8% (met een maximum van € 8.946,-) opzijleggen. Tip. Het is niet verplicht. Stem met uw adviseur af of deze regeling bij uw situatie past. Let op. Er kan niet meer aan de oudedagsreserve worden toegevoegd dan tot aan het bedrag van het ondernemingsvermogen aan het einde van het kalenderjaar. Let op. Als het bedrag van de oudedagsreserve hoger is dan het ondernemingsvermogen en er is sprake van een van de volgende situaties, dan valt het gedeelte wat boven het eigen vermogen uitkomt vrij. Dit geeft in de praktijk veel problemen, want hierover moet u dan belasting betalen, tenzij u het geld in een lijfrentepolis onderbrengt.

  • U staakt de onderneming geheel of gedeeltelijk.
  • U heeft op 1 januari van het kalenderjaar de AOW-leeftijd bereikt.
  • U voldoet dit kalenderjaar en het vorige kalenderjaar niet aan het urencriterium.

Tip 1. Dreigt het eigen vermogen onder het niveau van de oudedagsreserve te komen, doe dan zo mogelijk een privéstorting. Omdat hierdoor uw privévermogen afneemt, kan het zijn dat dit ook gunstig voor u uitpakt voor wat de vermogensrendementsheffing (box 3) betreft.

Tip 2. Ideaal is het als het bedrag van de oudedagsreserve op een aparte zakelijke spaarrekening of een zakelijk deposito is gereserveerd.

Boek geen geld naar privérekeningen als u in box 3 ook belasting betaalt. Let erop dat uw ondernemingsvermogen hoger blijft dan uw oudedagsreserve.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01