RECHT EN INTERNET - 08.12.2017

Een domeinnaam kiezen, hoe doet u dat?

U heeft of krijgt een nieuwe website. Wat is dan een goede domeinnaam en welke van de tientallen extensies die tegenwoordig mogelijk zijn, kiest u? We helpen u een handje verder …

Wat is een domeinnaam?

Stel, u verkoopt online hamers. Dan wilt u dat u gevonden wordt op het internet. Uw website heeft daarom een IP-adres. Maar niemand kan die IP-adressen onthouden. Daar zijn domeinnamen zoals www.hamer.nl voor. Die worden gekoppeld aan het IP-adres en het domeinnaamsysteem (DNS) vertaalt het IP-adres naar een domeinnaam. Het hele websiteadres wordt dan https://www.hamerwinkel.nl.

Wat is een goede domeinnaam?

Een goede domeinnaam past bij uw website en is makkelijk te onthouden. Betreft het een bedrijvenwebsite, dan ligt uw bedrijfsnaam als domeinnaam voor de hand. Heet uw bedrijf Piet & Co. en verkoopt u hamers, dan liggen ook de volgende namen voor de hand: www.pietenco.nl, www.hamerspietenco.nl of www.hamers.nl.

Tip 1. Kies een herkenbare, korte domeinnaam die niet langer is dan 10 tot 12 tekens.

Tip 2. Overweeg bijpassende domeinnamen ook te registreren, bijv. www.dehamerwinkel.nl of www.de-hamerwinkel.nl.

Tip 3. De domeinnaam moet tussen de 2 en 63 tekens lang zijn.

Tip 4. De domeinnaam mag alleen bestaan uit letters, cijfers en het liggende streepje (-).

Kiezen uit tientallen extensies

Het ‘.nl domein’ ligt het meest voor de hand. Wilt u over de grenzen? Overweeg dan .com of alle twee. De laatste jaren zijn er tientallen extensies bijgekomen. Denk aan .eu - .shop - .coach - .tips - .design, enz. Let op. Controleer van tijd tot tijd of er interessante extensies voor u bijgekomen zijn en registreer deze. Ook als u ze niet (meteen) gebruikt, namelijk om te voorkomen dat een ander ermee aan de haal gaat.

Download een lijst met actuele domeinnaamextensies via http://tipsenadvies.nl/download (TA 24.09.07).

Is het domein nog vrij?

Bij alle aanbieders waar u domeinnamen kunt registreren, kunt u ook checken of de domeinnaam nog vrij is. U krijgt dan meestal een hele lijst met extensies te zien.

Is de domeinnaam van uw keuze niet meer vrij, dan moet u wat anders verzinnen. U kunt de naam www.hamerwinkel.nl aanpassen naar www.dehamerwinkel.nl of voor een andere extensie kiezen, bijv. www.hamerwinkel.shop of www.hamerwinkel.net. Op internet zijn er tools te vinden waarmee op creatieve wijze een andere domeinnaam gevonden kan worden. Tip. Een goed overzicht van deze hulpjes is verzameld op Want.nl ( http://goo.gl/mI7yvI ).

Hoe registeren, wat kost het?

Uw hostingprovider (waar uw website komt te staan) kan meestal ook de domeinnaam voor u registeren. De kosten bedragen meestal niet meer dan € 15,- per jaar.

Let op. Soms is een domeinnaam al vastgelegd met als enige doel om er geld voor te vangen als er iemand in geïnteresseerd is. Onderzoek dan eerst of er goede alternatieven zijn.

Kies een zo kort mogelijke domeinnaam die past bij uw website en die makkelijk wordt onthouden. Registreer deze en ook de bijpassende namen en extensies om te voorkomen dat er een ander mee aan de haal gaat.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01