AUTO - 15.05.2018

Auto van uw klant in gebruik gedurende opdracht?

Aan zzp’ers wordt steeds vaker door de opdrachtgever een auto ter beschikking gesteld. ‘‘Hoe moet ik hier fiscaal mee omgaan?”, vroeg een abonnee aan ons. En heeft u dan ook met de bekende bijtelling te maken?

U als ondernemer. Als een werknemer een auto van de zaak tot zijn beschikking heeft, krijgt hij met de bekende bijtelling te maken. Ook aan zzp’ers wordt steeds vaker een auto ter beschikking gesteld door de opdrachtgever, met name als de ondernemer zelf geen geschikte auto in zijn bezit heeft. Wat zijn hiervan de fiscale gevolgen?

Auto = omzet

De auto behoort tot de belaste omzet. Anders zou het wel heel aanlokkelijk worden om alleen beloningen in natura af te spreken. De waarde ervan moet gesteld worden op de waarde in het economisch verkeer, ofwel wat u bij een derde voor het gebruik van een dergelijke auto zou moeten betalen. Tip. Het meest voor de hand ligt het om uit te gaan van het gemiddelde leasetarief voor die auto.

Bijdrage in de kosten. Als er afgesproken wordt dat u een bijdrage levert in de kosten en bijvoorbeeld de kosten van de benzine voor uw rekening neemt, moet u dit meenemen bij het bepalen van de omzet in natura. Deze omzet in natura min de kosten die voor eigen rekening komen, vormen dan voor u de totale aftrekbare kosten van de auto.

Bijtelling

Houd er rekening mee dat u in beginsel als zzp’er met de bekende bijtelling te maken heeft, tenzij u aantoont dat u de auto niet meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt. De totale kosten van de auto komen in mindering op de winst, minus het bedrag van de bijtelling. De bijtelling is afhankelijk van de cataloguswaarde van de auto en bedraagt vanaf 2017 22% en alleen voor volledig elektrische auto’s 4%.

Maximering bijtelling

Als zzp’er kan de bijtelling vanwege het privégebruik van de auto niet hoger zijn dan uw totale autokosten. Heeft u dus bijvoorbeeld een auto van € 40.000,- tot uw beschikking met een bijtelling van 22%, dan is het bedrag van de bijtelling in beginsel € 40.000,- x 22% = € 8.800,-. Bedragen uw totale autokosten echter € 6.000,-, dan is het bedrag van de bijtelling ook € 6.000,-.

Wat met de btw?

Het uitgangspunt voor de btw luidt dat alle btw op de auto in beginsel aftrekbaar is, met uitzondering van de btw vanwege het privégebruik. Dit laatste is gesteld op 2,7% van de cataloguswaarde van de auto, dan wel 1,5% als de auto vijf jaar of ouder is. De facturen inzake de auto zullen echter op naam van uw opdrachtgever staan, zodat ook de aftrek van de btw minus het hiervoor genoemde percentage ten goede komt aan de opdrachtgever. Voor hem is het in dit kader van belang dat de facturen van kosten die voor uw rekening komen op naam van uw opdrachtgever worden gezet, zodat de btw voor hem aftrekbaar is. Voor u is het weer van belang dat u hiermee rekening houdt voor wat betreft de vergoeding voor uw diensten. Op deze manier is namelijk het grootste deel van de btw op autokosten voor uw opdrachtgever verrekenbaar.

Wet DBA! Houd er ten slotte rekening mee dat het ter beschikking stellen van een auto voor de fiscus een reden kan zijn om eerder te stellen dat er sprake is van een arbeidsrelatie, zeker als ook andere feiten in die richting wijzen. Het ter beschikking stellen van auto’s komt aan werknemers nu eenmaal vaak voor.

Als aan u als opdrachtnemer een auto ter beschikking wordt gesteld, verhoogt deze de belastbare winst. U heeft recht op aftrek van de kosten, maar heeft in beginsel ook met de bekende bijtelling te maken. Houd hier rekening mee bij de prijsbepaling richting uw opdrachtgever.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01