ARBEIDSCONTRACT - 04.05.2018

Een langdurig tijdelijk contract

U heeft een goede medewerker gevonden, maar wenst geen vast dienstverband. Is een tijdelijk contract met een jarenlange looptijd dan iets?

Komt steeds vaker voor. Steeds meer bedrijven bieden hun personeel langdurige tijdelijke contracten. De belangrijkste reden is dat men niet de risico’s wenst te lopen die aan een vast dienstverband zitten, zoals de doorbetaling bij ziekte en een stevige ontslagbescherming. Wat moet u in uw afweging betrekken?

De wet. Een klein uitstapje naar de wetgeving. U mag met een werknemer een ‘keten’ van tijdelijke arbeidscontracten overeenkomen van:

  • maximaal drie contracten voor bepaalde tijd achter elkaar;
  • met een gezamenlijke duur van maximaal twee jaar;
  • waarbij de keten breekt bij een tussenpauze van minimaal zes maanden.

De keten ontwijken. Door één contract af te sluiten is er geen sprake van een keten en ontstaat er geen vast dienstverband. Tip. Het is ook mogelijk om een tijdelijk contract af te sluiten voor de duur van een goed af te bakenen project.

Via http://tipsenadvies-landbouw.nl/download kunt u een model ‘Arbeidscontract voor bepaalde tijd’ downloaden (LB 20.15.01).

Aandachtspunten. U mag in het tijdelijke contract een proeftijd opnemen. Tip. Bij een contract van twee jaar of langer mag de proeftijd maximaal twee maanden duren. De proeftijd moet schriftelijk vastliggen, bij voorkeur in het arbeidscontract. Let op. Na de proeftijd zit u voor de rest van het langlopende arbeidscontract echt aan uw medewerker vast. Bij ziekte moet u doorbetalen tot de einddatum. Tussentijds opzeggen kan alleen als dat in het contract staat, maar zelfs dan pas na toestemming van het UWV of de kantonrechter. Doorgaans wordt dan een ontslagvergoeding toegekend die in de buurt komt van het loon over de resterende periode. Hier komt nog bij dat er na een dienstverband van twee jaar of langer een transitievergoeding verschuldigd is.

Bij een langdurig tijdelijk contract is tussentijds beëindigen lastig en kostbaar. U loopt ook het risico van loondoorbetaling bij ziekte.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01