ZIEKTE EN VERZUIM - 18.05.2018

Herken langdurig verzuim tijdig

De meeste ziekmeldingen laten niet direct uw alarmbellen rinkelen. Meestal is de werknemer na een paar dagen wel weer aanwezig. Maar wat als de werknemer voor langere tijd dreigt uit te vallen? Wat zijn de signalen?

Duur van het verzuim

Categorieën. Als het gaat om de lengte van het ziekteverzuim worden er in de praktijk vier categorieën onderscheiden:

  • kort verzuim is in de regel verzuim dat maximaal zeven werkdagen heeft geduurd;
  • middellang verzuim is verzuim met een lengte van zeven werkdagen tot zes weken;
  • lang verzuim is verzuim dat langer duurt dan zes weken tot maximaal één jaar;
  • extra lang verzuim is verzuim dat langer dan één jaar duurt tot maximaal twee jaar. Daarna stopt immers de verplichting om het loon tijdens ziekte door te betalen.

Hoe langer, hoe moeilijker. Het is belangrijk langdurig ziekteverzuim te voorkomen. De ervaring leert namelijk dat terugkeer op de werkvloer moeilijker wordt naarmate de werknemer langer thuis is geweest. Hoe herkent u de signalen?

Frequent verzuim is gevaarlijk

Regelmatig kort verzuim. Als een medewerker regelmatig kort verzuimt, is de kans groot dat hij langdurig gaat uitvallen. Tip. Onderneem actie als een werknemer vaker dan drie keer per jaar ziek is.

Download de tool ‘Verzuimdagenadministratie 2018’ van onze site http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 23.14.06).

Actie! Ga in gesprek met de werknemer om te kijken of u hem kunt helpen. De ziekmelding kan bijv. te maken hebben met omstandigheden bij de werknemer in de privésfeer, zoals een echtscheiding of een schuldenproblematiek. Door in gesprek te gaan met de werknemer kunt u kijken of u hierin iets kunt betekenen. Tip. Maak bij de eerstvolgende ziekmelding direct een afspraak met de bedrijfsarts en geef dit ook bij de werknemer aan.

Download de checklist ‘Verzuimgesprek bij frequent verzuim’ van onze site http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 23.14.06).

Laat de bedrijfsarts adviseren

Bedrijfsarts. Vraag bij een ziekmelding naar de verwachte verzuimduur. Dat mag, dus doe dat ook! Geeft de werknemer meteen aan dat het verzuim lang zal gaan duren? Neem dan direct contact op met uw bedrijfsarts. Vraag of de bedrijfsarts advies kan geven over het verloop. Mogelijk kan hij de werknemer doorverwijzen naar een behandeling. Tip. Schakel snel de bedrijfsarts in. Dit kan bij sommige klachten, bijvoorbeeld stressgerelateerde klachten, de verzuimduur aanzienlijk verkorten.

Signaleer tijdig een te hoge werkdruk

Het kan zijn dat de werkdruk voor de werknemer te hoog is of dat zijn werk fysiek te zwaar is geworden. Zeker nu werknemers langer door moeten werken, kan het werk te zwaar worden. Tip. Houd de vinger aan de pols als het gaat om de werkdruk. Informeer hier bijv. naar tijdens het functioneringsgesprek. Tip. Geeft de werknemer aan dat zijn werk te zwaar wordt? Laat dan de arbodienst de werkplek onderzoeken en pas de werkplek zo nodig aan. Dat kost wel wat, maar het voorkomt (veel) hogere kosten later. Tip. Denk ook aan het verlichten van een aantal taken bij zware beroepen, waardoor de werknemer minder belast wordt en daarmee de kans op verzuim verlaagd kan worden.

Verzuimt de werknemer drie keer per jaar of meer, ga dan in gesprek om te bespreken wat u kunt doen om uitval te voorkomen. Vraag tijdens de ziekmelding naar de verwachte verzuimduur, zodat u weet of u de bedrijfsarts moet raadplegen. Snel schakelen met de bedrijfsarts kan de verzuimduur aanzienlijk verkorten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01