ZORGVERLOF - 07.05.2018

Ziek tijdens de zwangerschap

Iedere werknemer kan ziek worden, dus ook een zwangere werkneemster. Maar als zij ziek wordt en er is geen verband met haar zwangerschap, is er een kans dat zij recht heeft op een Ziektewet-uitkering. Hoe zit dat?

Oorzaak ziekte. Het is belangrijk te weten of de arbeidsongeschiktheid verband houdt met de zwangerschap of bevalling. Een griepje heeft in principe geen relatie met de zwangerschap, maar rugklachten of hoge bloeddruk kunnen dat wel hebben. Waarom is dat belangrijk om te weten?

Geen verband met zwangerschap

Als de arbeidsongeschiktheid geen verband houdt met de zwangerschap, moet u bepalen wanneer de werkneemster ziek is geworden: voor, tijdens of na het zwangerschapsverlof. Dit is van belang om vast te stellen of er recht bestaat op een ZW-uitkering of zwangerschapsuitkering (WAZO).

  1. Ziek voor of na het zwangerschaps- en bevallingsverlof: in dat geval gelden de ‘normale’ regels bij ziekte. U betaalt het loon en hoeft niets door te geven aan het UWV.
  2. Ziek tijdens het zwangerschaps- of bevallingsverlof: de WAZO-uitkering wordt dan omgezet in een ZW-uitkering. Let op. UWV trekt deze ziektedagen af van het totale zwangerschaps- en bevallingsverlof van 16 weken, waardoor het verlof in sommige gevallen eerder eindigt.

Hoogte uitkering. Als de werkneemster ziek is tijdens haar zwangerschaps- of bevallingsverlof en de ziekte heeft niets te maken met de zwangerschap of de bevalling, betaalt het UWV een ZW-uitkering uit van 100% van het dagloon.

Verband met zwangerschap of bevalling

Als de ziekte verband houdt met de zwangerschap of bevalling, is het van belang wanneer de werkneemster ziek is geworden. Dit bepaalt nl. welke uitkering ze ontvangt en wat u beiden moet doen.

  1. Als de werkneemster ziek wordt in de eerste 24 weken van de zwangerschap of als de zwangerschap voortijdig eindigt, is er recht op een ZW-uitkering vanaf de eerste ziektedag.
  2. Na 24 weken zwangerschap is er ook recht op een ZW-uitkering vanaf de eerste ziektedag. Als er sprake is van een vroeggeboorte of overlijden van de baby, heeft de werkneemster gedurende 16 weken recht op een zwangerschapsuitkering (WAZO).
  3. Bij ziekte tijdens de zes tot vier weken voor het geplande zwangerschapsverlof krijgt de werkneemster een ZW-uitkering tot het moment dat haar zwangerschapsverlof (en WAZO-uitkering) begint. De ziektedagen worden afgetrokken van het zwangerschapsverlof van minimaal16 weken. Dit is belangrijk als de zwangerschap vier weken voor de uitgerekende datum zou ingaan. Na de bevalling duurt het verlof altijd nog minimaal 10 weken.
  4. Bij ziekte na het bevallingsverlof heeft de werkneemster recht op een ZW-uitkering gedurende max. twee jaar. Deze uitkering bedraagt 100% van het dagloon. Zij moet zich wel bij u ziek melden.

Tip. Bij ziekte tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof keert het UWV de zwangerschapsuitkering (WAZO) aan u uit en betaalt u aan haar het loon uit. De oorzaak van de ziekte is op dat moment niet relevant. U hoeft geen ziekmelding door te geven aan het UWV. Tip. Vraag niet wat de werkneemster mankeert, maar beperk u tot de vraag: “Heeft je ziekmelding te maken met je zwangerschap?”

Download het schema ‘Zwanger en ziek’ van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 23.13.06).

Als een zwangere werkneemster zich ziek meldt, is het belangrijk altijd te checken of de ziekmelding verband houdt met de zwangerschap. Als dat het geval is, is er een grote kans dat zij recht heeft op een Ziektewet-uitkering.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01