AFTREKPOSTEN - 14.01.2019

Minder risico met speculeren via BV

Als ondernemer bent u gewend risico’s te nemen. Dat dit soms fout afloopt, weet u bij voorbaat en neemt u op de koop toe. Vervelend is het wel dat het geleden verlies in bepaalde gevallen niet aftrekbaar is. Wat is daaraan te doen?

Vermogensetikettering

Niet bij de BV. Een ondernemer in de inkomstenbelasting (IB) heeft te maken met vermogensetikettering. Zo kan een auto tot het ondernemingsvermogen behoren, maar ook tot het privévermogen. De keuze is in principe aan u. Voor de BV is dit niet aan de orde. Een BV drijft per definitie de onderneming met het gehele vermogen.

Speculeren. Dit verschil doet zich bijvoorbeeld voor bij speculeren. Voor de IB-ondernemer zijn deze verliezen vrijwel nooit aftrekbaar, tenzij beleggen en speculeren tot de normale bedrijfsactiviteiten behoort. Let op.  Ook als er gespeculeerd wordt met zakelijke middelen en via de zakelijke bankrekening, zijn verliezen niet aftrekbaar. Tijdelijk overtollige liquiditeiten moeten immers weer tijdig voor de onderneming beschikbaar zijn. Tip. Bij de BV speelt dit niet. Een speculatieverlies in de BV is in beginsel dus gewoon aftrekbaar.

Risicovol ondernemen

Dit zien we ook bij risicovol ondernemen. Als in de inkomstenbelasting een voordeel niet redelijkerwijs te verwachten is, is ook een verlies niet aftrekbaar. In de BV is dit in beginsel niet van belang.

Minen van cryptovaluta. We zagen dit onlangs nog terug tijdens de hausse inzake de bitcoin. De conclusie was dat het voor de IB-ondernemer die via het zogenaamde ‘minen’ cryptovaluta produceert, nog maar zeer de vraag is of dit als een onderneming moet worden aangemerkt. Of een verlies dus aftrekbaar is, is vrij onzeker en afhankelijk van de omstandigheden. Hoeveel bedragen de investeringen? Hoelang is uw bedrijf al actief met minen, enz.?

In de BV. In de BV is dit niet aan de orde. Minen behoort voor de BV tot zakelijke activiteiten en dus is winst belast en verlies aftrekbaar.

Hobbybedrijven

Persoonlijk voordeel. Bij hobbybedrijven zien we dat een bedrijf, ondanks gestage verliezen, toch uitgeoefend blijft worden. Meestal omdat de ondernemer of directeur-grootaandeelhouder (dga) persoonlijk voordeel van de activiteiten geniet. Zo wordt de paardensport nogal eens via een hobbybedrijf uitgeoefend. Let op. Gestage verliezen in de IB zijn echter niet aftrekbaar, omdat er geen voordeel te verwachten valt. In de BV wordt de aftrek meestal beperkt door de persoonlijke voordelen voor de dga van aftrek uit te sluiten en te behandelen als uitdeling. Het inschakelen van een BV voor hobbybedrijven heeft dus weinig zin.

Onderbrengen in een BV

Discussies voorkomen. Beleggen, speculeren en vormen van riskant ondernemerschap kunnen bij uitoefening binnen een IB-onderneming de nodige discussie met de inspecteur opleveren. Tip.  U kunt dit vermijden door deze activiteiten onder te brengen in een BV. Eventuele verliezen zijn dan aftrekbaar. De tegenhanger is dat u over positieve resultaten vennootschapsbelasting en bij uitdeling belasting in box 2 betaalt. Per saldo hoeft dit echter niet slechter uit te pakken dan wanneer u deze activiteiten privé uitoefent en moet afrekenen in box 3, ongeacht het behaalde rendement. Houd in gedachten dat dit aantrekkelijker wordt naarmate u meer vermogen bezit, omdat boven de € 1 miljoen in 2018 een rendement van 5,38% verondersteld wordt!

Verliezen die worden behaald met speculeren en riskante bedrijfsactiviteiten zijn voor IB-ondernemingen in beginsel niet aftrekbaar. U kunt dit voorkomen door deze activiteiten onder te brengen in een BV. Dit wordt aantrekkelijker naarmate u meer vermogen bezit. Speculatiewinsten in de BV zijn dan uiteraard wel belast.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01