ONDERNEMING - 03.04.2019

“Help, er is ingebroken!”

U of een medewerker opent ‘s morgens uw bedrijfspand en loopt naar binnen. Er is een enorme ravage: er is ingebroken. Wat doet u om (nog) erger te voorkomen? Hoe houdt u ondanks de schrik en emotie het overzicht?

Wie belt u als eerste? U belt uiteraard de politie, maar … wees er zeker van dat er niemand meer in het pand is. Denk dus aan uw eigen veiligheid en aan die van uw medewerkers. Kunnen er nog inbrekers aanwezig zijn, bel 112! Anders belt u 0900 - 8844. Tip. Maak tijdens het wachten op de politie meteen foto’s (bijv. met uw mobiel, maar laat alles zoals het is (geen sporen wissen).

Meld de schade bij de verzekeraar

Nadat de politie is geweest, meldt u de inbraak bij uw verzekeraar. Vertel dat u nog moet inventariseren wat er gestolen is en vraag naar het vervolg. Het is handig om te weten of er een expert moet komen en wanneer die dan komt en of u al een slotenmaker, glazenzetter e.d. kan laten komen.

Let op. Na het claimen van de schade wijst men u wellicht op allerlei kleine lettertjes zoals een verplichte beveiliging conform de ‘Borg-beveiligingsklasse’ en de daarbij behorende ‘Borg-risicoklasse-indeling’. De verzekeraar mag zich echter alleen beroepen op dit soort zaken als men u van tevoren goed heeft ingelicht (zorg- en informatieplicht). Maar … u heeft daarbij ook een eigen verantwoordelijkheid. Tip. Heeft u als ondernemer weleens veel contant geld in huis, wees dan extra alert op de eisen in de polis, ook al wordt u hierover niet expliciet geïnformeerd!

Is er administratie weggehaald? Het kan best zijn dat men uit baldadigheid ook papieren (personeels)dossiers heeft meegenomen en/of computers, harde schijven, e.d. met daarop persoonsgegevens. Er kan dan sprake van een zogenaamd datalek.

Wat doet u?

  1. Bepaal of u het datalek moet melden aan de AP en aan de betrokkene(n) ( https://bit.ly/2siSBAM ).
  2. Meld eventueel het datalek bij het Meldloket Datalekken ( https://bit.ly/1IQJGvm ) en/of rechtstreeks aan de betrokkene(n).
  3. Leg het (mogelijke) datalek vast in een register (feiten, gevolgen en maatregelen).

De fiscus. Zoals u weet, gelden er volgens de belastingwet bepaalde bewaartermijnen voor uw administratie. Is uw administratie gestolen en heeft u geen back-up/kopie, meld dit dan ook maar meteen bij de Belastingdienst.

Maak inventaris van gestolen zaken

Voor de politie en voor de verzekeraar heeft u een lijst nodig van gestolen zaken. Dat is minder makkelijk dan u denkt en vaak mist u pas na enkele dagen bepaalde zaken. Geef dit dan alsnog door. Wees bij de inventaris zo volledig mogelijk en denk ook aan serienummers, typenummers, e.d.

Dit kun u nu al doen. Loop met een fototoestel door uw bedrijfspand en woning en maak opnames van alle goederen. Bewaar deze opnames op een veilige plek.

Vergeet dit niet! Is er een rijbewijs of paspoort verdwenen, meld dat bij de gemeente. Blokkeer bankpassen en telefoons. Tip. Download onze checklist en wijs uw medewerkers erop waar deze ligt, voor het geval men als eerste bij de inbraak uitkomt. Als het heel erg wordt: schakel slachtofferhulp in.

Een ‘Checklist inbraak’ vindt u op http://tipsenadvies-bouw.nl/download (BW 21.15.02).

Download de checklist en wijs uw medewerkers erop waar deze ligt, voor het geval men als eerste bij de inbraak uitkomt. Denk naast de melding aan politie en verzekeraar ook aan meldingen aan uw gemeente (ID-kaarten gestolen), uw bank (gestolen bankpassen) en Meldpunt Datalekken (gestolen pc’s, harddisk).


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01