PERSONEEL - 06.05.2019

Cafetariamodel weer trendy, maar let op de verwerking

De uitruil van brutoloon voor andere geneugten (cafetariamodel) is weer helemaal hot onder werkgevers. Zorg er loonadministratief echter wel voor dat die blije gezichten later niet verzuren. Wat is er namelijk erg belangrijk?

Wat is de ‘cafetariaregeling’ ook alweer? De cafetariaregeling houdt in dat uw werknemer een deel van zijn belast loon mag omruilen voor lager belast of onbelast loon. Tip. Dit betekent dat uw werknemer mogelijk meer nettoloon overhoudt en dat u als werkgever mogelijk lagere personeelskosten heeft. Let op. Om gebruik te kunnen maken van de cafetariaregeling moet u wel aan enkele strenge voorwaarden voldoen.

Waar moet u op letten?

  • De cafetariaregeling kan alleen gebaseerd zijn op toekomstige (nog op te bouwen) rechten. Loon achteraf onbelast zetten, mag niet.
  • De cafetariaregeling dient voldoende realiteitswaarde te hebben. Een wijziging van de arbeidsvoorwaarde betekent een nieuwe arbeidsovereenkomst. De gevolgen daarvan moeten dan ook door u verwerkt worden in de andere loonbestanddelen. Tip. De realiteitswaarde is aannemelijk als een verlaging doorwerkt in de hoogte van inkomensafhankelijke betalingen (loondoorbetaling bij ziekte, overwerktoeslag, vakantiebijslag, 13e  maand), uitkeringen (WW) en als de mogelijkheid tot uitruil structureel is omdat bijv. alle werknemers die regeling kunnen toepassen.
  • Let erop dat op de loonstrook pensioen, toeslagen, etc. over de juiste grondslag berekend worden!

Het cafetariabesluit, een reglement en een model kunt u vinden op http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download (TE 09.13.06).

Pensioenopbouw? Ook moet een verlaging van het loon effect hebben op de pensioenopbouw. Daar kunt u bij uitdrukkelijke regeling voor iedereen van afwijken als u dit wilt voorkomen.

Gereedschappen? U mag de regeling best gebruiken voor gereedschappen, maar de gerichte vrijstelling voor noodzakelijke gereedschappen kunt u niet gebruiken, dus ofwel het apparaat wordt geheel zakelijk gebruikt (en blijft dus belastingvrij), ofwel het kan in de vrije ruimte.

Voordelen en nadelen?

Voordeel werknemer. Het voordeel voor uw werknemer is dat een belast deel van het loon onbelast uitbetaald kan worden, waardoor hij dus netto meer overhoudt. Of indien er sprake is van ruil tegen een beloning in natura, deze tegen een lagere belastbare waarde kan worden uitbetaald. Daarbij heeft uw werknemer de keuze of hij de cafetariaregeling wil toepassen of niet. Tip. Een lager fiscaal loon kan ook leiden tot meer zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag.

Nadeel werknemer. Aan de cafetariaregeling kleven ook een aantal nadelen, zo kan een lager brutoloon leiden tot een lagere grondslag voor de pensioenopbouw en gevolgen hebben voor uitkeringen die berekend worden op basis van het brutoloon, zoals een WW-uitkering, vakantiebijslag en 13e maand.

Uw voordeel. Voor u heeft een cafetariaregeling het voordeel dat u o.a. minder werknemerspremies en werkgeversbijdrage Zvw, evt. lagere overuurtoeslagen en minder pensioenpremie betaalt.

Uw nadelen. Voor u is het hebben van een cafetariaregeling administratief bewerkelijk en wordt door de uitruil van belast loon naar onbelast loon de grondslag voor de berekening van de vrije ruimte (1,2%) van de brutoloonsom (2019) lager.

Een loonsverlaging door het uitruilen van brutoloon moet doorwerken in andere arbeidsvoorwaarden, zoals in het pensioen, de overwerktoeslag, de vakantietoeslag, etc. Let erop dat op uw loonstrook pensioen, toeslagen, etc. over het juiste (verlaagde) loon (grondslag) berekend worden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01