PERSONEEL - 06.05.2019

Fonds voor studerende kinderen werknemers

Het meebetalen aan de studiekosten van kinderen van uw werknemers kan een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde zijn. Dit kan o.a. met een studiefonds. De Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 is op dit onderwerp onlangs geüpdatet.

Meebetalen studie. Veel bedrijven zitten te springen om mensen. In bepaalde branches is de krapte zo groot dat er werknemers uit het buitenland worden geworven om het werk gedaan te krijgen. Als ook u moeite heeft om geschikte werknemers te interesseren voor uw bedrijf, kijk dan eens naar de mogelijkheid om belastingvrij mee te betalen aan de studie van hun kinderen.

Studiefonds

Hoe werkt dit precies? Als werkgever mag u belastingvrij bijdragen aan een studiefonds. Dit studiefonds is bedoeld voor een tegemoetkoming in de studiekosten van de kinderen van uw werknemers. Onder voorwaarden is uw bijdrage belastingvrij. Ook de uitkeringen uit het fonds aan de kinderen zijn vervolgens fiscaal onbelast.

Bijdrage. De belangrijkste voorwaarde hierbij is dat u als werkgever niet meer dan uw werknemers mag inleggen in het studiefonds. Daarbij wordt gekeken naar de afgelopen vijf jaar of (indien korter) zolang het studiefonds bestaat. Dus als tien werknemers deelnemen aan het fonds die ieder € 250 inleggen, dan mag u maximaal € 2.500 bijdragen.

Geen aanspraak. Daarbij komt dat de uitkeringen aan de kinderen niet mogen voortvloeien uit een aanspraak. Zij mogen geen vastgelegd recht hebben op een uitkering uit het fonds.

Uitwerking. Een dergelijk studiefonds kan worden ondergebracht in een vereniging of stichting. Dit is niet noodzakelijk maar wel raadzaam als er aanzienlijke bedragen in omgaan. Belangrijk is wel dat het studiefonds losstaat van uw bedrijf. Dit betekent bijvoorbeeld dat u niet degene kunt zijn die alleen de beslissingen neemt. Hiervoor kan een commissie benoemd worden waarvan de leden worden gekozen uit de werknemers.

Voorbeeld

Stel, u wilt ieder van uw 50 werknemers een bijdrage geven van netto € 500. Als u dit via hun loon laat lopen, dan moet u waarschijnlijk een loonsverhoging per werknemer doorvoeren van € 800 tot € 1.000. De totale operatie kost u dan dus € 40.000 tot € 50.000.

Eindheffingsloon. Het is ook mogelijk deze beloning als eindheffingsloon in de werkkostenregeling op te nemen. Ervan uitgaande dat u de vrije ruimte reeds heeft benut, kost dit 80% eindheffing. Zodoende loopt de rekening dan op tot € 45.000.

Netto storten. Als u echter gebruikmaakt van een studiefonds, dan kunt u de bijdragen netto in het fonds storten. Dit kost u dus 50 x € 500 = € 25.000. Let op. Uiteraard is het opzetten en onderhouden van een studiefonds wel wat werk, maar dat is het gezien het prijsverschil wel waard! Tip. U kunt als directeur-grootaandeelhouder ook aan het studiefonds deelnemen.

Goed vastleggen

Het is essentieel dat u voor een goed werkend studiefonds de zaken schriftelijk vastlegt. Dit kan bij een notaris bij de oprichting van een vereniging of stichting. Daarbij moet ook worden nagedacht over de voorwaarden voor een uitkering uit het fonds, over hoeveel de werknemers willen bijdragen en over wat te doen met werknemers die worden ontslagen. Verder moet er voor het studiefonds een deugdelijke administratie bijgehouden worden.

Als werkgever mag u belastingvrij bijdragen aan een studiefonds. U mag dan echter niet meer dan uw werknemers inleggen. Door de bijdrage van de werknemers via hun loonstrook te laten verlopen, houdt u goed zicht op de totale hoogte hiervan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01