BOUWRECHT - 16.08.2019

Dakgoot boven perceel van de buren, mag dat?

Inbreuk op een eigendomsrecht van de buren kan de verlening van een omgevingsvergunning verhinderen. Dan moet er sprake zijn van een ‘evidente privaatrechtelijke belemmering’. Wat zijn de eisen hiervoor?

Dakgoot boven naburig perceel

Omgevingsvergunning. De buurman van Karin wil het dak van zijn bestaande aanbouw verhogen. Hij heeft hier, tot ergernis van Karin, een omgevingsvergunning voor gekregen. De verhoging belemmert haar uitzicht en bovendien komt de nieuwe dakgoot boven haar perceel te hangen, met als gevolg dat ook de afwatering van het dak van de buurman op haar perceel komt.

Bezwaar. Karin maakt bezwaar tegen de omgevingsvergunning. Onder meer omdat de afwatering van de (aanbouw van de) buurman ten onrechte op haar perceel komt. Op grond van de wet ( art. 5:52 BW ) maakt het bouwplan van haar buurman daarom inbreuk op haar eigendomsrecht.

Privaatrechtelijke belemmering? Karin zegt daarmee dus dat in dit geval (een schending van) privaatrechtelijke regels hadden moeten belemmeren dat er een (bestuursrechterlijke) omgevingsvergunning werd verleend. Het is vervolgens aan de bestuursrechter om te oordelen of de inbreuk inderdaad reden had moeten zijn om de omgevingsvergunning niet te verlenen.

Vergunningverlening belemmerd?

Evident karakter. De rechter stelt voorop dat alleen een overduidelijke schending van het privaatrecht aan een vergunningverlening in de weg kan staan. Dat komt omdat het eigenlijk niet de taak is van de bestuursrechter om te oordelen of het privaatrecht is geschonden. Dat is het terrein van de burgerlijke rechter.

Zonder onderzoek. Een privaatrechtelijke belemmering is pas evident als er zonder nader onderzoek kan worden vastgesteld dat een bouwplan is voorzien op de grond van een ander en als die ander niet in de realisatie van dat bouwplan berust en daarin ook niet hoeft te berusten. Let op.  Dit is een hoge drempel, waardoor een evidente privaatrechtelijke belemmering niet snel wordt aangenomen.

Wat zegt de Raad van State?

Afwatering op naburig perceel. Er bestaat geen discussie (meer) over de vraag of de afwatering op het perceel van Karin komt. Daarmee is de inbreuk op art. 5:52 BW een gegeven. Bovendien stelt de rechter vast dat Karin niet in de afwatering berust en daarin ook niet hoeft te berusten. Er is dus sprake van een evidente privaatrechtelijke belemmering (ECLI:NL:RVS:2019:1329) . Let op.  Het maakte geen verschil dat de afwatering op het perceel van Karin kon worden voorkomen met een wijziging van ondergeschikte aard.

Boven naburig perceel. Maar los van hoe de afwatering plaatsvindt, stelt de bestuursrechter ook vast dat de dakgoot boven het perceel van Karin komt. Ook dat is een inbreuk op haar eigendomsrecht, waarin zij niet berust en ook niet hoeft te berusten.

Andere buren. Dat de bestaande dakgoot al boven de percelen van andere buren hangt, doet daar niets aan af. Realisatie van het bouwplan zorgt er namelijk (voor het eerst) voor dat de dakgoot boven het perceel van Karin uitkomt. Tip.  Controleer bij een vergunningaanvraag of de dakgoot niet uitkomt boven een naburig perceel. Omdat de buren hierin niet hoeven te berusten, kan dit de vergunningverlening in de weg staan.

Een privaatrechtelijke belemmering is evident als er zonder nader onderzoek kan worden vastgesteld dat de bouw is voorzien op de grond van een ander en dat die ander daarin niet berust en niet hoeft te berusten. Bij de bouw van een dakgoot boven een ander perceel kan daarvan sprake zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01