PRIVÉ - 28.04.2020

Eis inkomensafhankelijke combinatiekorting versoepeld

Voor ouders met jonge kinderen is de inkomensafhankelijke combinatiekorting een mooie belastingkorting. Bij co-ouderschap kunnen beide ouders deze korting toepassen. Door een recente uitspraak van de Hoge Raad zijn de eisen versoepeld.

Wat speelde er?

Co-ouderschap. In deze zaak (ECLI:NL:HR:2020:415) zijn twee ex-partners voor de opvoeding van hun dochter co-ouderschap overeengekomen. De dochter verblijft afwisselend in het huis van haar moeder en het huis van haar vader. Deze regeling voorziet in een tweewekelijks schema. In deze twee weken verblijft de dochter in de eerste week vier dagen bij haar vader en in de tweede week twee dagen.

Extra belastingkorting

Inkomensafhankelijke combinatiekorting . In zijn aangifte inkomstenbelasting claimt de vader de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK).

Eisen. Om hierop aanspraak te kunnen maken, moet er voldaan worden aan de volgende cumulatieve voorwaarden:

  • het kind is bij aanvang van het kalenderjaar jonger dan twaalf jaar;
  • het kind verblijft per week minimaal drie hele dagen in beide huishoudens voor een periode van minimaal zes maanden.

Flinke korting. Als er aan deze voorwaarden wordt voldaan, kan een gescheiden ouder IACK claimen. Deze bedraagt 11,45% van het arbeidsinkomen met een maximum van € 2.881 (2020). Het fiscale voordeel kan dus behoorlijk zijn!

Afwijkend schema. Er ontstaat in dit geval echter een probleem nu het kind in de tweede week van het schema slechts twee hele dagen bij haar vader verblijft. Volgens de Belastingdienst en later ook Hof Arnhem-Leeuwarden wordt hiermee niet voldaan aan de eisen voor toepassing van de IACK. De door de vader geclaimde extra heffingskorting wordt niet toegestaan.

Hoge Raad versoepelt verblijfseis

Gelijke verdeling van de zorg. Uiteindelijk komt de zaak voor de Hoge Raad. Deze oordeelt dat de wetsgeschiedenis bij invoering van deze heffingskorting duidelijk maakt dat ‘de soep nooit zo heet wordt gegeten, als zij wordt opgediend’ in de letterlijke tekst van het wetsartikel. Het gaat er volgens de Hoge Raad om dat ouders de zorg voor hun kind gelijkelijk verdelen.

Ander duurzaam ritme toegestaan. Dat dit plaatsvindt in een ander duurzaam ritme dan drie hele dagen per week, doet daar niets aan af. Mits dit schema er maar toe leidt dat over de gehele twee of bijv. vier weken de zorg gelijkelijk is verdeeld.

Dit biedt mogelijkheden

Eerder recht op IACK. Op basis van deze uitspraak kunnen ook gescheiden ouders die wel de zorg voor hun kind met hun ex-partner verdelen, maar niet iedere week hun kind voor minimaal drie hele dagen over de vloer hebben, aanspraak maken op IACK. Zo zijn er nu ook schema’s toegestaan van twee weken fulltime zorgen en vervolgens twee weken helemaal niet. Essentieel is dat de zorg binnen het duurzame ritme van het afgesproken schema gelijkelijk is verdeeld. Is dit het geval, dan kunnen beide ex-partners aanspraak maken op IACK.

Alsnog IACK claimen. Claimde u in het verleden de IACK niet, terwijl dit op grond van deze uitspraak wel kon, doe dit dan alsnog door uw aangifte te herzien of bezwaar te maken. Als de aanslag al is opgelegd en de bezwaartermijn is verstreken, dien dan een verzoekschrift in.

Download het Verzoekschrift tot mindering IACK van http://tipsenadvies-belastingen.nl/download (BT 25.07.07).

Op basis van deze uitspraak kunnen ook gescheiden ouders die wel de zorg voor hun kind (jonger dan twaalf jaar) met hun ex-partner verdelen, maar niet iedere week hun kind voor minimaal drie hele dagen over de vloer hebben, aanspraak maken op IACK.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01