ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 16.04.2020

Ziek tijdens de NOW

Maakt het uit of een werknemer voor of tijdens de coronacrisis ziek is geworden? Moet u ondanks de coronacrisis toch aan de re-integratieverplichtingen voldoen?

Doorbetaling bij ziekte. Bij ziekte heeft een werknemer recht op doorbetaling van zijn loon. Wettelijk heeft hij ten minste recht op 70% van zijn loon, maar volgens zijn arbeidscontract of de cao kunt u verplicht zijn om hem meer dan 70% door te betalen. Als u een verzuimverzekering heeft afgesloten, wordt zijn loon doorbetaald door de verzekeraar en als hij langer dan zes weken ziek is, beginnen voor u en voor hem de verplichtingen met betrekking tot zijn re-integratie.

Besmet met of verschijnselen van corona. Meldt uw werknemer zich ziek omdat hij besmet is met of verschijnselen vertoont van het coronavirus, dan is hij ziek en geldt deze doorbetalingsplicht. De ziekte valt dan onder de verzuimverzekering. Ook gelden dan de regels voor re-integratie.

Niet besmet met corona, maar wel bang. Is er bij uw werknemer alleen maar de vrees dat hij besmet is of besmet kan raken, maar is hij (nog) niet ziek of moet hij in quarantaine zonder ziek te zijn (bijv. omdat een gezinslid besmet is), dan geldt dat niet als ziekte en is er (in beginsel) ook geen sprake van een doorbetalingsplicht. Let op.  De rechter moet daar echter nog duidelijkheid over verschaffen. Uw verzuimverzekeraar gaat in ieder geval niet de loonbetaling overnemen.

Ziek tijdens de NOW. Als u gebruikmaakt van de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) en uw bedrijf krijgt 90% van het loon vergoed, dan moet u het loon 100% doorbetalen. Als de werknemer ziek is, kunt u voor de resterende 10% een beroep op uw verzuimverzekeraar doen. Als u maar 70% van het loon bij ziekte doorbetaalt, kunt u ervoor kiezen om uw werknemer 90% door te betalen zolang de NOW geldt. Tip.  Meld schriftelijk aan de werknemer dat deze verhoging tijdelijk is, zolang de NOW geldt.

Ziek melden. U moet de werknemer ‘gewoon’ ziek melden bij uw arbodienst. Zo voorkomt u mogelijk problemen als uw werknemer twee jaar ziek blijft en een WIA-uitkering moet aanvragen. Het UWV zal overigens bij de aanvraag van een WIA-uitkering met de nodige coulance kijken of in deze periode van corona u en uw werknemer de re-integratieverplichtingen zijn nagekomen. Het UWV vraagt dus niet het onmogelijke van u en boetes zullen dus niet snel uitgedeeld worden.

Bij ziekte in de coronacrisis betaalt het UWV het loon van uw werknemer voor 90% door. Komt u de re-integratieverplichtingen in deze tijd niet goed na, dan volgt er geen boete.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01