SUBSIDIE - 09.09.2020

Een groen dak met subsidie, wat zijn de voor- en nadelen?

Stel, na krantenberichten overweegt u een groen dak als extra isolatie, ook omdat het goed is voor het milieu. Daar komt het nodige bij kijken, zoals een dakconstructie en kosten voor aanleg en onderhoud. Zijn er ook subsidiemogelijkheden?

Een groen dak?

Met een groen dak (vegetatiedak) wordt een dakbedekking van planten bedoeld. Dat kan variëren van een eenvoudige beplanting met sedum (vanaf circa € 30 per m2 ) tot een complete daktuin. Een plat dak is het meest geschikt, maar het moet wel een goede waterdichte onderlaag hebben en de constructie moet het gewicht kunnen dragen. Tip.  Laat een gespecialiseerd bedrijf altijd eerst checken of het dak geschikt is voor groene beplanting.

Groen dak voor de isolatie. Volgens het onafhankelijke Milieu Centraal ( https://www.milieucentraal.nl ) warmt een groen dak minder snel op en draagt het bij aan de isolatie, maar is het zeker geen vervanging van de dakisolatie. Een groen dak isoleert wel het geluid beter.

Andere voordelen … en nadelen

De natuur. De substraatlaag en de wortels houden regenwater vast en een groen dak is goed voor de biodiversiteit.

Besparingen. Volgens onderzoekers van Wageningen University & Research is een groen dak geen wondermiddel, maar door de extra isolatiewaarde kan de levensduur van de waterdichte laag met wel 20 jaar worden verlengd. Bovendien wordt er in de winter enigszins bespaard op de stookkosten en leveren zonnepanelen bij hitte aanmerkelijk meer op. Let op. Een sedumdak moet met enige regelmaat van onkruid worden ontdaan en een keer per jaar moet de afvoer worden gecontroleerd. Een meer intensievere beplanting of een complete daktuin kost uiteraard meer tijd en geld aan onderhoud.

Als u plannen heeft voor een groen dak

Er zijn specialisten in groene daken die over het keurmerk Groenkeur ( https://keurmerkenwijzer.nl/keurmerken/groenkeur-dak-en-gevelbegroening ) beschikken. Tip. U vindt gecertificeerde bedrijven op de website van Groenkeur ( https://groenkeur.nl/gecertificeerden ). Let op. De dakconstructie moet uiteraard stevig genoeg zijn. Vraag bij twijfel of die voldoet aan het Bouwbesluit en de bijbehorende normen ( https://rijksoverheid.bouwbesluit.com/Inhoud/docs/wet/bb2012/hfd2/afd2-1 ).

MIA, Vamil en bedrijfspand. Betreft het een bedrijfspand, dan zijn de kosten en de btw aftrekbaar. Bovendien maakt u kans op investeringsregelingen.  Tip. Een groen dak staat op de Milieulijst 2020, categorie F. 36% van de investering van het groene dak is aftrekbaar voor de MIA en vanuit de Vamil kunt u nog 75% van de investering afschrijven. Via deze regelingen krijgt u circa 10% van de investering terug.

Op http://tipsenadvies-medicus.nl/download (MD 13.10.05) vindt u:• MIA \ Vamil Brochure en Milieulijst 2020• MIA-rekentool

Subsidiemogelijkheden voor uw woning

Voor woningen bestaan er allerlei subsidiemogelijkheden die verschillen per gemeente en per waterschap. Tip. De Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal ( https://www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer ) kan u hiermee verder helpen.

Een groen dak is goed voor het milieu en kan interessant zijn voor uw portemonnee. Vraag bij interesse advies aan een gecertificeerd specialist (Groenkeur) en vergeet niet de subsidiemogelijkheden te checken, zowel voor uw woning als voor uw bedrijfspand (MIA en Vamil).

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01