BELASTINGEN - 04.09.2020

Verhitte discussie over fiscale gevolgen airco werkkamer thuis?

Ook deze zomer liepen de temperaturen soms hoog op. Wellicht was u toen van plan om voor uw werkkamer thuis een airco aan te schaffen. Is deze dan aftrekbaar van de winst? Krijgt u ook investeringsaftrek en hoe zit het met de btw?

Ook deze zomer ging Nederland gebukt onder hoge temperaturen. Ondernemers die vanuit huis werken, dachten daarom regelmatig na over het aanschaffen een airco. Hoe zit dat dan met de fiscale gevolgen en waar hangen deze vanaf?

IB-ondernemer (dus geen BV)

Om te beginnen is het van belang of u ondernemer in de inkomstenbelasting bent (IB-ondernemer) of dga met een BV. Voor de IB-ondernemer is aftrek van de winst alleen mogelijk als er sprake is van een zelfstandige werkkamer en er voldoende winst in of vanuit de werkkamer wordt gemaakt. Een zelfstandige werkkamer moet in ieder geval een eigen ingang en sanitair hebben. Dat zal vaak niet zo zijn. Het gevolg is dat de kosten van de werkkamer niet aftrekbaar zijn, dus ook niet de inrichting ervan. Omdat een airco gerekend wordt tot de inrichting van de werkkamer, levert de aanschaf dus geen aftrek van de winst op.

Dga en zijn BV

Een dga kan de kosten van een niet-zelfstandige werkkamer thuis ook niet aftrekken, want fiscaal wordt hij gezien als werknemer. Dit geldt ook voor de inrichting ervan, zoals een airco. Tip 1.  De BV kan de dga de kosten van een werkkamer en airco wel vergoeden. Dit is bij de dga belast als loon, de vergoeding is bij de BV aftrekbaar. Tip 2.  Belastingheffing bij de dga kan voorkomen worden door de vergoeding onder te brengen in de werkkostenregeling. Blijft de BV dit jaar met alle vergoedingen en verstrekkingen aan al het personeel binnen de vrije ruimte, dan betaalt de BV ook geen belasting. Let op.  Schiet de BV over de vrije ruimte heen, dan betaalt de BV 80% belasting via de eindheffing.

Wel investeringsaftrek? De IB-ondernemer heeft voor de investering in de airco wel recht op de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen (KIA), de dga niet. Tip.  De aftrek is ook het geval als de airco niet van de winst kan worden afgetrokken. De investeringsaftrek staat namelijk los van de aftrek van de winst. Dit is vastgelegd in een besluit van 24 januari 2000 (DB1999/4345M) . Dit besluit is formeel weliswaar vervallen, omdat het een voorlichtend karakter had, maar de inhoud geldt nog steeds. Uiteraard moet er wel aan alle normale voorwaarden voor de investeringsaftrek worden voldaan, zoals een minimum investeringsbedrag in 2020 van meer dan € 2.400.

Btw-aftrek? De IB-ondernemer kan ook de btw op de airco in de werkkamer thuis aftrekken, de dga niet. Daartoe moet de ondernemer de airco voor de omzetbelasting tot het ondernemingsvermogen rekenen. Er is eigenlijk geen reden om dit niet te doen, want het levert u een behoorlijk voordeel op. Ook nu is het niet van belang of de airco al dan niet van de winst aftrekbaar is.

Energiekosten van de airco? Een airco verbruikt uiteraard ook energie. Let op.  De IB-ondernemer kan deze kosten niet ten laste van de winst brengen, net zomin als de kosten van reparaties of een onderhoudscontract. Tip.  De btw hierop is weer wel aftrekbaar.

Energiekosten bij de dga? Als de BV energiekosten aan de dga vergoedt, wordt dit weer aangemerkt als belast loon. Ook nu kan men belastingheffing voorkomen door deze vergoedingen onder te brengen in de werkkostenregeling.

Als een IB-ondernemer voor de werkkamer thuis een airco aanschaft, is deze meestal niet aftrekbaar van de winst. Er bestaat wel recht op investeringsaftrek (max. 28%) en ook de btw is aftrekbaar. Een airco voor de dga is belast als loon. De BV kan dit voorkomen via de werkkostenregeling.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01