SOFTWARE - BROWSER - 08.09.2020

Vlot switchen naar Edge als alternatief voor Chrome

Via Windows Update zal Microsoft’s nieuwe Edge-browser binnenkort vanzelf op uw pc verschijnen. Waarom zou u deze gebruiken in plaats van Chrome? Hoe gebruikt u deze dan het beste?

Waarom zou u Edge gebruiken?

Edge is gebaseerd op Chromium, dezelfde onderliggende softwarecode waarop Google Chrome gebaseerd is. Dat betekent dat Edge qua mogelijkheden nagenoeg identiek is aan Chrome. U kunt zelfs uw favoriete Google-extensies blijven gebruiken.

Edge gebruikt wel beduidend minder geheugen, wat vooral voor een portable interessant is. Edge heeft ook ingebouwde privacybescherming en de mogelijkheid om collecties (zie verder) van webpagina’s aan te maken. Met de insluitende lezer (F9-knop) krijgt u alleen de tekst van de webpagina te zien en verdwijnen alle advertenties en pop-ups. Handig bij het lezen!

Natuurlijk kunt u ook Chrome behouden als standaardbrowser en Edge als extra browser gebruiken, bijv. om Microsoft-sites te bezoeken. De webversies van Microsoft Office 365 zullen immers het beste werken in Edge, zeker als u daar ook inlogt met uw Microsoft-account.

Hoe gebruikt u Edge het beste?

Als u Edge de eerste keer opstart, wordt u gevraagd of u deze wilt gebruiken als standaardbrowser. Als u daarvoor kiest, kan u uit Chrome uw bladwijzers, wachtwoorden en andere instellingen importeren.

Het is nuttig om in de Instellingen (rechts bovenaan, drie puntjes) twee Profielen aan te maken, één voor uw Werk en één Persoonlijk . Door het juiste profiel te kiezen blijven de bijbehorende favorieten, browsegeschiedenis en wachtwoorden mooi gescheiden van elkaar.

Als u de synchronisatie heeft geactiveerd, worden uw instellingen gesynchroniseerd met de andere Edge-browsers (bijv. op uw smartphone) waarin u datzelfde profiel gebruikt. Tip. Kijk zeker ook naar de privacyinstellingen. Daar staat de Traceringspreventie standaard op Gebalanceerd , wat al heel wat reclame en trackers tegenhoudt. Maar als u echt alles wilt blokkeren, kunt u dat op Strikt zetten. Bij Chrome moet u daarvoor een aparte extensie installeren.

Heeft u nog Chrome-extensies die u graag wilt blijven gebruiken, ga dan naar https://bit.ly/2ED0aLL om de meestgebruikte extensies terug te vinden. Voor extensies die u daar niet terugvindt, kunt u ook naar de Chrome Web Store ( https://chrome.google.com/webstore ) gaan. U moet dan in een waarschuwingsbalk bovenaan in Edge wel eerst Uitbreidingen uit andere winkels toestaan aanklikken.

U kunt ook uw favoriete websites, zoals Twitter, Facebook en YouTube installeren als echte Windows-apps. Ga daarvoor naar die website (bv. Twitter) en kies dan in Edge via de drie puntjes rechts bovenaan voor Apps; Deze site installeren als een app . U krijgt dan een icoontje in de Windows-taakbalk. Als u daarop klikt, start de website op in een apart venster en gedraagt zich als een standalone webtoepassing.

Interessant: collecties

Met Edge-collecties kunt u alle nuttige informatie die u tijdens een surfsessie verzamelt bij elkaar houden. U klikt op de Collecties -knop rechts bovenaan en geeft een naam aan uw collectie. U kunt nu uw eigen notities maken, een webpagina toevoegen, een stuk tekst of een afbeelding uit een webpagina naar de collectie slepen en dit allemaal herschikken zoveel u wilt. Dat geheel kunt u ook exporteren naar Word of OneNote en daar verder bewerken.

Houdt u minder van Google, probeer dan Edge als volwaardige vervanger voor Chrome, met zelfs een betere privacy en handige collecties als extra troef. Beide browsers naast elkaar gebruiken, kan natuurlijk ook.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01