ARBEIDSRELATIES - 28.01.2021

Belastingdienst start proef webmodule inhuren zzp’ers

Als u een zzp’er inhuurt voor bepaald werk, heeft u natuurlijk samen graag zekerheid over de arbeidsrelatie die u met elkaar aangaat. De Belastingdienst is op 12 januari 2021 gestart met een pilot van een webmodule. Wat kunt u hiermee?

U wilt geen dienstbetrekking

Als u een zzp’er inhuurt, hebben opdrachtgever en opdrachtnemer natuurlijk graag zekerheid over de arbeidsrelatie die u met elkaar aangaat. U bent immers samen verantwoordelijk voor de arbeidsrelatie die u samen aangaat. Zo wilt u ervoor zorgen dat er dat er dus geen sprake is van een dienstbetrekking. Let op. De regels over het inhuren van zzp’ers zijn echter voor veel opdrachtgevers nog steeds niet geheel duidelijk. Het kabinet heeft daarom een webmodule laten maken die daarin meer duidelijkheid moet verschaffen.

Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie.  Per 12 januari 2021 is dan ook de pilot van de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) online. Deze pilot duurt ten minste zes maanden. Door online een vragenlijst in te vullen, krijgt u een indicatie of u een zelfstandige mag inhuren voor een opdracht of dat er voor de opdracht een arbeidscontract aan te pas moet komen. Het invullen van de lijst neemt volgens de toelichting circa 45 minuten in beslag. Tip.  Deze pilot kunt u anoniem invullen. Gegevens over wie de module heeft ingevuld, worden niet opgeslagen. Ook de antwoorden worden niet opgeslagen. Let op.  In deze pilotfase kunnen er geen rechten worden ontleend aan de uitkomst. De uitkomst is dus slechts een indicatie! Tip.  De webmodule vindt u op https://survey.pilotwba.nl

Voor wie is de WBA bedoeld? De WBA is bestemd voor opdrachtgevers die duidelijkheid willen over de aard van een arbeidsrelatie die ze willen aangaan. Let op 1.  De webmodule is niet bestemd voor opdrachtnemers. Let op 2 . De webmodule is ook niet bestemd voor branche- of sectorvertegenwoordigers (tenzij zij zelf opdrachtgever zijn). Na het beantwoorden van de vragen krijgt u een van de hiernavolgende uitkomsten.

  • Op basis van de door u gegeven antwoorden lijkt het erop dat u de klus buiten dienstbetrekking kunt laten uitvoeren.
  • Op basis van de door u gegeven antwoorden lijkt het erop dat er sprake zou kunnen zijn van een dienstbetrekking. Als er op deze manier zou worden gewerkt, is de kans groot dat er sprake is van een dienstbetrekking.
  • Op basis van de door u gegeven antwoorden kan er geen oordeel worden gegeven over de arbeidsrelatie. De antwoorden wijzen zowel op werken buiten dienstbetrekking, als op werken in dienstbetrekking.

Geen uitkomst. De module geeft in een aantal situaties geen uitkomst. Het heeft geen zin om de webmodule te raadplegen:

  • indien u een overeenkomst aangaat met een rechtspersoon (zoals een BV);
  • indien u een bemiddelaar bent en geen arbeidsrelatie aangaat met de opdrachtnemer;
  • indien er sprake is van tussenkomst;
  • bij een grensoverschrijdende situatie.

Voor meer informatie over de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 13, nr. 19.

Wat kunt u hiermee?

Omdat het hier nog om een pilot gaat, bevelen we aan om bij twijfel de situatie voor te leggen aan een adviseur of desnoods aan de Belastingdienst. Werkt u met een goedgekeurde modelovereenkomst en zegt de webmodule dat er toch sprake is van een dienstbetrekking, dan is de modelovereenkomst leidend. Het opschorten van de handhaving van de Wet DBA is ook verlengd tot na de evaluatie van deze pilot.

De pilot Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) is enkel bestemd voor opdrachtgevers om te bepalen of de zzp’er mogelijk bij u in dienstbetrekking is. De uitkomst is indicatief, dus ontleen daar geen rechten aan. Extra advies blijft raadzaam.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01