WERKGEVERSZAKEN - 03.02.2023
‘Wet bescherming klokkenluiders’ aangenomen door Eerste Kamer
Op 24 januari 2023 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de ‘Wet bescherming klokkenluiders’. Deze wet vervangt de Wet Huis voor klokkenluiders en is een implementatie van de Europese klokkenluidersrichtlijn. De datum waarop de nieuwe wet moet ingaan, wordt nog bekendgemaakt.
Lees meer
WERKKOSTENREGELING - 31.01.2023
Verhoging vrije ruimte gebruiken voor renteloze lening
Het Forum Fiscaal Dienstverleners heeft adviseurs erop attent gemaakt dat werkgevers de verhoging van de vrije ruimte (maximaal € 5.200 over de eerste schijf) kunnen gebruiken voor renteloze leningen.
Lees meer
ZIEKTE - 23.01.2023
In een krappe arbeidsmarkt is frequent ziekteverzuim extra bezwarend. Hoe pakt u dat efficiënt aan?
Nu de arbeidsmarkt krap is, is frequent verzuim extra vervelend, want het kan tot de nodige problemen op de werkvloer leiden. Goed om daaraan extra aandacht te besteden, zeker omdat er vaak meer achter zit. Hoe pakt u dit efficiënt aan?
Lees meer
SUBSIDIES - 23.01.2023
Het kabinet slaat januari voor STAP-budget over
Met het STAP-budget probeert het kabinet mensen aan te sporen aan de slag te gaan met hun professionele ontwikkeling. De maatregel is populair in de praktijk. Tot nu toe zijn alle aanvraagtijdvakken binnen afzienbare tijd gevuld met subsidieaanvragen. Ministers Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) hebben besloten om het aanvraagtijdvak voor het STAP-budget van januari 2023 over te slaan. Er is meer tijd nodig om maatregelen gericht op het terugdringen van misbruik en oneigenlijk gebruik te implementeren. Zo voorkomt het kabinet dat scholing die niet aan de voorwaarden van STAP voldoet, subsidie ontvangt. Recentelijk besloot de rechter dat betalingen aan een opleider niet mogen worden opgeschort, zelfs niet als de opleider door de Toetsingskamer wordt onderzocht. ...
Lees meer
PENSIOEN - 23.01.2023
RVU-vrijstelling 2023 en MDIEU-subsidie
Eerder uittreden (RVU). Per 1 januari 2021 kunt u met uw werknemer, die uiterlijk drie jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd zit, afspreken dat hij eerder uittreedt. U mag hem in deze periode een maximale RVU-uitkering betalen van € 2.037 (2023) per maand. Tip. Deze uitkering is niet onderworpen aan de pseudo-eindheffing van 52% (RVU-boete). Deze regeling stopt per 31 december 2025. Het bedrag van de RVU-heffing is geënt op het nettobedrag van de AOW-uitkering voor alleenstaanden. ...
Lees meer
PENSIOEN - 23.01.2023
Kunnen oudere werknemers eerder stoppen?
Wat kunt u doen als een oudere medewerker eerder wil stoppen met werken. Hoever moet u gaan om hem te helpen? Wat moet u onderzoeken?
Lees meer