Moet werknemer zich ook privé houden aan uw coronaregels?
Veilige werkplek
Coronaregels. Het coronavirus grijpt nog altijd om zich heen. Uiteraard zorgt u dat ook binnen uw bedrijf veiligheid voorop staat en de regels worden nageleefd. Wellicht heeft u uw coronabeleid zelfs schriftelijk vastgelegd en ziet u streng toe op naleving van de regels op de werkvloer. U bent immers verplicht om zorg te dragen voor een veilige werkomgeving voor uw werknemers.
Download de checklist Corona op de werkvloer van https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 26, nr. 6.
Instructierecht werkgever
Er wordt af en toe flink gediscussieerd over nut en noodzaak van de verschillende maatregelen, maar binnen uw bedrijf hoeft u deze discussie niet te (blijven) voeren. Als werkgever heeft u immers over het zogeheten ‘instructierecht’ (art. 7:660 BW) .
Reikwijdte instructierecht. Het instructierecht is niet onbeperkt. De instructies mogen:
- niet in strijd zijn met goed werkgeverschap of de grondrechten van werknemers ten onrechte aantasten;
- niet verdergaan dan de werkvloer en de werktijd, oftewel: tot de werksituatie. Wat werknemers in hun vrije tijd doen, mogen zij in principe zelf bepalen.
Invloed op privésituatie
Invloed op privésituatie. Toch zijn er wel degelijk legitieme en toegelaten werkgeversinstructies die van invloed (kunnen) zijn op de privésituatie van werknemers. Denk onder andere aan voorschriften over het uiterlijk/voorkomen van medewerkers in representatieve functies of aan een verbod met betrekking tot uitingen op sociale media die de goede naam en reputatie van werkgever kunnen schaden. Dergelijke voorschriften zijn naar hun aard niet te beperken tot uitsluitend de werksituatie.
Niet voor coronamaatregelen. Voor het voldoen aan de coronaregels lijkt dit niet op te gaan. Werknemers kunnen praktisch bezien prima het coronabeleid van werkgever volgen onder werktijd, maar daarbuiten dezelfde regels negeren.
Relatie met functie/werk. Een belangrijke uitzondering op het - arbeidsrechtelijk gezien - ongestraft kunnen negeren van de geldende coronaregels in de privésituatie geldt voor deze gevallen waar een sterke relatie bestaat met de functie c.q. het werk. Worden de overtredingen bijv. gepleegd in herkenbare bedrijfskleding of door een werknemer die een voorbeeldfunctie heeft of van wie de) onkreukbaarheid van groot belang is, dan kan het niet naleven van algemene coronaregels en/of het specifieke coronabeleid van de werkgever wel degelijk arbeidsrechtelijke consequenties hebben.
Disciplinaire maatregelen
Afhankelijk van de aard en de ernst van de situatie en de overtreding staan u als werkgever verschillende disciplinaire maatregelen ter beschikking. Van een eenvoudige, dan wel officiële waarschuwing, tot op non-actiefstelling en opschorting van loon, tot zelfs de mogelijkheid van ontbinding van de arbeidsovereenkomst of ontslag op staande voet. Let op. Zorg altijd dat de maatregel proportioneel is voor de geconstateerde overtreding, het dienstverband en de gevolgen voor werknemer.